Bij een geconventioneerde arts

Printvriendelijke versiePDF-versie

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of je arts geconventioneerd is of niet, want dat heeft een invloed op het prijskaartje van je raadpleging.

Vertegenwoordigers van de zorgverleners en de ziekenfondsen bepalen de officiële erelonen en terugbetalingstarieven in het tarievenakkoord. Artsen zijn echter vrij om deze al dan niet toe te passen.


Geconventioneerde artsen

Artsen die de in het tarievenakkoord bepaalde erelonen toepassen. In dat geval betaal je alleen het remgeld, namelijk het verschil tussen het bedrag dat door het ziekenfonds wordt terugbetaald en het ereloon dat bepaald is in het tarievenakkoord.


Niet-geconventioneerde artsen

Mogen het tarief dat zij aanrekenen vrij kiezen. Zij mogen dus een ereloonsupplement vragen bovenop de verbintenistarieven.

Opgelet! Die ereloonsupplementen kunnen hoog zijn, afhankelijk van de specialiteit en de reputatie van de arts. Ereloonsupplementen worden ook nooit terugbetaald door het ziekenfonds.


Gedeeltelijk geconventioneerde artsen

Zijn slechts op bepaalde dagen en uren geconventioneerd. De uren en dagen waarop de verbintenistarieven worden toegepast moeten duidelijk worden gemeld aan het publiek.


ERELONEN

Verbintenistarief

Ereloonsupplementen

Door het

ziekenfonds

terugbetaald

gedeelte

Remgeld: het

deel ten laste

van de patiënt

Altijd ten laste van de patiënt

Is mijn arts geconventioneerd?

Om te weten of een geneesheer geconventioneerd is, kun je contact opnemen met het Riziv op het nummer 02 739 78 36 of het aan de arts zelf of opnamedienst van het ziekenhuis vragen. Om te weten wat je bij een geconventioneerde arts moet betalen voor een raadpleging, kun je kijken in het overzicht van alle erelonen, prijzen en terugbetalingen van de geneeskundige verzorging.
ZIE OOK