4 februari: Wereldkankerdag

Printvriendelijke versiePDF-versie
29/01/2018

We leven steeds langer en door de medische evolutie blijven we ook langer gezond. Toch blijft kanker alomtegenwoordig. De meeste kankers ontwikkelen zich echter na de leeftijd van 65 jaar, omdat onze lichaamscellen bij het ouder worden minder eenvoudig herstellen. Daarenboven wijzigt onze levensstijl en nemen enkele risico’s toe.

Waarom ontwikkelt de ene persoon kanker terwijl de ander ervan gespaard blijft? Daar is niet altijd een sluitend antwoord op te formuleren. Er zijn echter wel enkele aandachtspunten waarmee we rekening kunnen houden.

 

Kanker en voeding

Er bestaat geen anti-kankervoeding. Maar je kunt wel op je voeding letten om risicofactoren te beperken. Een evenwichtig voedingspatroon met veel groenten en fruit en rijk aan beschermende voedingsstoffen, granen en vezels is hierbij belangrijk. Daarnaast heeft regelmatig bewegen eveneens een beschermend effect. Probeer ook de consumptie van onder meer alcohol en rood en bewerkt vlees tot een minimum te beperken.

Tot slot is het belangrijk te weten dat overgewicht de grootste risico's inhoudt en een belangrijke uitlokkende factor van bepaalde kankers is.

 

Kanker en stress

Sommige mensen leggen de link tussen hun ziekte en traumatische gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Maar over het algemeen duurt het enkele jaren voordat kanker ontdekt wordt. De kanker ontstond dus lang voor deze gebeurtenis plaatsvond.

Het blijft moeilijk om de invloed van psychologische factoren op het genezingsproces te kunnen inschatten. Maar het is zeker belangrijk dat de patiënt door zijn omgeving gesteund wordt in zijn strijd tegen de ziekte. Kanker veroorzaakt immers ook veel psychische pijn.

 

Kanker en erfelijkheid

Kanker is het gevolg van een accumulatie van beschadigingen of fouten op enkele genen die hun werking verstoren. In bepaalde, zeer specifieke gevallen, worden de mutaties die kanker veroorzaken, doorgegeven aan het nageslacht. Dit is slechts bij 5 tot 10% van de kankers het geval. Meestal ontwikkelen kankers zich dus zonder enige erfelijke aanleg.

Bovendien hangt veel af van het type kanker, de familiegraad, de leeftijd bij het onstaan van de kanker enzovoort. Ook de levensstijl is van belang. In een familie rokers kan longkanker bijvoorbeeld vaker voorkomen, zowel door het actief als passief roken.

 

Ons ziekenfonds komt tussen!
Opsporing van kanker
- 10 euro/jaar voor een onderzoek om darm- of prostaatkanker op te sporen, ongeacht je leeftijd
- 10 euro/2 jaar voor een mammografie om borstkanker op te sporen, ongeacht je leeftijd
- 10 euro/3 jaar voor een uitstrijkje om baarmoederhalskanker op te sporen, ongeacht je leeftijd

Wij bieden uiteraard nog tal van andere voordelen en diensten aan. Bekijk zeker ons volledige aanbod.

Altijd Mooi
Daarnaast vindt onze mutualiteit het belangrijk dat elke vrouw zich goed in haar vel voelt. Daarom krijgen onze leden 5% korting bij aankoop van geschikte lingerie, 10% korting bij aankoop van een hoofddeksel en een gratis onderhoudskit bij aankoop van een pruik.

Kom meer te weten over Altijd Mooi.