Antibiotica, wondermiddelen?

Printvriendelijke versiePDF-versie
10/01/2018

Dankzij antibiotica konden infecties door bacteriën decennialang radicaal bestreden worden. Maar er is een keerzijde aan deze medaille. Door overmatig en onnodig gebruik, worden bacteriën steeds resistenter. Er zijn zelfs bacteriën die resistent zijn tegen alle antibiotica.

Overmatig antibioticagebruik houdt dus enorme gevaren in voor onze gezondheid. Ernstige ziektes kunnen minder effectief bestreden worden en operaties worden steeds risicovoller. Daarnaast vallen antibiotica ook nuttige of onschadelijke bacteriën aan. Hierdoor kunnen ze heel wat nevenwerkingen veroorzaken, zoals allergieën, diarree, maagproblemen, verminderde eetlust en schimmelinfecties.

 

WORD ANTIBIOTIC GUARDIAN

Help ons de strijd aan te gaan tegen overmatig antibioticagebruik en word Antibiotic Guardian. Kies zelf met welke eenvoudige belofte jij je wil inzetten voor het beter gebruik van antibiotica op www.antibioticguardian.com en nodig anderen uit om hetzelfde te doen.

 

Antibiotic Guardian ondersteunt de UK Antimicrobial Resistance Strategy, de Europese Antibioticadag (18 november) en de internationale Antibioticaweek en krijgt steun van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid (BAPCOC).

 

 

De Socialistische Mutualiteit Brabant wil graag weten hoe jij omgaat met antibiotica en welke kennis je hebt over deze medicatie. Neem deel aan onze enquête en wie weet, win je een verwenarrangement voor 2 personen!