Ecologisch 2019

Printvriendelijke versiePDF-versie
02/01/2019

We kunnen het ons tijdens de koude winterdagen waarschijnlijk moeilijk inbeelden, maar afgelopen zomer passeerden enkele hittegolven de revue. Helaas zijn deze hittegolven geen goed nieuws. Onze planeet heeft het immers hard te verduren door onze milieuonvriendelijke levensstijl. Is een van jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar milieuvriendelijker leven? Dan hebben wij alvast enkele tips voor jou!

Schrap vaker koning auto

Maar liefst de helft van onze verplaatsingen gebeurt over een afstand van maximaal 5 km. Helaas is de auto nefast voor onze planeet. Denk maar aan de grote hoeveelheden schadelijke uitlaatgassen die uitgestoten worden.

 

Sta eens stil bij de talrijke alternatieven om op je bestemming te geraken (te voet, fiets, openbaar vervoer, autodelen, carpoolen ...). Verplaats je je toch met de auto? Let dan op je rijstijl (op tijd een versnelling hoger schakelen, niet te bruusk rijden, zuinig omspringen met airco enzovoort).

Ook vliegtuigen zijn erg vervuilend, zeker wanneer je van plan bent om niet ver te reizen. Op treecological.be kan je je CO²-uitstoot bij vliegreizen compenseren.

 

Kies voor een groen bord

Ook je eetgewoonten hebben een grote invloed op het milieu. Wanneer je naar de supermarkt gaat, kan de keuzevrijheid echter overweldigend zijn. Het is niet evident om dan een voedzame, lekkere, goedkope én ook nog eens ecologische keuze te maken.

 

Er bestaan enkele basisregels die je kunnen helpen bij het maken van milieuvriendelijke keuzes. Kies bijvoorbeeld voor seizoensgroenten en -fruit die hier geproduceerd worden, schaf biologisch geproduceerde producten aan, kies vaker voor vegetarische producten en hou het voornamelijk bij verse producten.

 

Ga bewust om met je Verbruik

Helaas doen we vandaag nog te vaak een beroep op fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool, als het op energieverbruik aankomt. Zij zijn allesbehalve milieuvriendelijk. Daarom hebben we dringend nood aan meer hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.

 

Gelukkig kun je je energieverbruik ook zelf terugschroeven en meer ecologisch maken. Let bij de aankoop van een nieuw huishoudtoestel op de mate van energieverbruik, prop je koelkast en diepvriezer niet overvol en maak ze geregeld schoon, kies vaker voor een wasprogramma met een lagere temperatuur en hang je was wat meer te drogen in plaats van de droogkast te gebruiken.

 

Verpakking en vuilnis

Een van de belangrijkste zaken die je kan doen om je negatieve impact op het milieu te beperken, is bewust omspringen met verpakking en afval.

 

Het voornaamste is dat je je afval tot een minimum beperkt. Laat producten met overbodige en vervuilende verpakking links liggen. Plastic flessen zijn een echte plaag voor het milieu. Kies eerder voor kraantjeswater. Dat is even lekker en gezond, maar wel een pak goedkoper en ecologischer! Schaf je zeker een leuke drinkbus aan die je steeds opnieuw kan vullen met water van de kraan of andere dranken. Weiger zoveel mogelijk plastic of papieren zakken wanneer je gaat winkelen. Neem liever een herbruikbare tas mee.

 

Daarnaast is recycleren uiteraard erg belangrijk. Raadpleeg zeker ons handige recyclageschema.