Een verantwoord en betaalbaar feestmaal

Printvriendelijke versiePDF-versie
05/12/2019

De feestdagen staan weer voor de deur. De winkels lopen vol mensen die op zoek zijn naar het perfecte feestmaal. Hier kan je vaak je hoofd over breken en het kan voor geldproblemen zorgen. Hoe kan je ieders smaakpapillen verrassen en toch rekening houden met het milieu en de lokale handelaars? Ontdek onze handige tips!

Een gevarieërd voedingspatroon is fundamenteel voor een goede gezondheid. Hoewel toegang tot kwalitatieve voeding een basisrecht is, heeft niet iedereen het geluk van dit recht te kunnen genieten. De Socialistische Mutualiteit Brabant pakt dit probleem aan door in te zetten op preventie van obesitas en andere ziekten die verband houden met een onevenwichtig voedingspatroon en overmatige voedingsconsumptie. Preventie behoort namelijk tot onze missies als mutualiteit. De Socialistische Mutualiteit wil een stap verder gaan en manieren aanbieden voor consumptie met meer respect voor mens en milieu.  

 

Focus op seizoensproducten

 

We blijven het herhalen: koken met seizoensproducten heeft een reële impact op de gezondheid van de planeet, maar ook op onze portemonnee. Koop geen aardbeien of frambozen tijdens de winterperiode, maar kies voor verse, seizoensgebonden groenten en fruit. Op onze blog 'Lekker Normaal' worden elke maand seizoensgroenten in de kijker geplaatst. Inspiratie nodig voor deze maand? Ga dan voor witloof met kaas en hesp, maak eens quiche met rode kool of knolselderpurree met kipfilet. Deze gerechten kan je terugvinden op onze blog.  

 

 

Kies voor de korte keten

 

In de winkel vind je veel exotisch vlees tijdens de feestdagen zoals: krokodil, kangoeroe, struisvogel … Door te kiezen voor een lokaal alternatief, denk je zowel aan het milieu als het behoud van de biodiversiteit voor het land van herkomst. Geef dus voorkeur aan lokaal vlees afkomstig uit België zoals: gevogelte, wild of konijn. Uw lokale slager kan u hierover advies geven. 

 

Of het nu gaat om vlees, vis of ander eten ... het is vaak niet gemakkelijk om te weten te komen wat je juist koopt, waar je eten vandaan komt, hoe het gemaakt is en of de prijs-kwaliteit in orde is. Onze blog ‘Lekker normaal’ helpt je lekkere, gezonde en seizoensgebonden maaltijden op tafel te zetten.