Een ziekenhuisopname, wat nu?

Printvriendelijke versiePDF-versie
30/01/2018

Moet je opgenomen worden in het ziekenhuis? Bereid je verblijf goed voor, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wij geven je alvast info en tips om je verblijf zo vlot mogelijk te laten verlopen.


Wat neem ik mee?

Sta op voorhand even stil bij wat je nu juist nodig hebt tijdens je ziekenhuisverblijf. Zo mag je zeker niet je identiteitskaart of ISI+-kaart vergeten, alsook het adres en telefoonnummer van een contactpersoon, de naam van je huisarts en in geval van een arbeidsongeval de naam en het adres van je werkgever, verzekeringsmaatschappij en pols- en dossiernummer.

 

Verder is het ook belangrijk om alle info over je medische toestand (brief van je behandelende arts met de reden voor opname, medische verslagen, je bloedgroep- en vaccinatiekaarten, richtlijnen van je arts omtrent je allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of voedingsmiddelen, overzicht van eerdere ingrepen enzovoort) te verzamelen en mee te brengen naar het ziekenhuis.

 

Bij een verblijf in het ziekenhuis heb je uiteraard ook je toiletgerief, pyjama en eventueel een kamerjas en pantoffels nodig. We raden je aan om eveneens je eigen badlinnen te voorzien. Deze spullen gebruiken van het ziekenhuis zal je immers aangerekend worden. Waardevolle spullen laat je dan weer beter wel thuis. Het ziekenhuis kan niet altijd aansprakelijk gesteld worden als er iets verdwijnt.

 

Opgelet: Het ziekenhuis heeft altijd het recht om een voorschot te vragen, maar mag je nooit de toegang weigeren als je het voorschot niet kunt betalen.

de opnameverklaring

Bij aankomst in het ziekenhuis krijg je een opnameverklaring. Vul dit document aandachtig in, want het beïnvloedt de prijs die je uiteindelijk zal moeten betalen. Zo moet je onder meer je kamerkeuze aanduiden. Ook is deze verklaring een ontvangstbewijs van je voorschot.

Let wel, een verblijf in een individuele kamer kost meer dan een verblijf in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer. Als je buiten je wil verblijft in een duurder kamertype (wanneer er bijvoorbeeld geen tweepersoonskamers meer vrij zijn), gelden nog steeds de financiële voorwaarden van het kamertype dat je gekozen hebt.

 

JE ZIEKENHUISFACTUUR

Ongeveer twee maanden na je ontslag uit het ziekenhuis, valt je factuur in de bus. Bij een ziekenhuisopname geldt de derdebetalersregeling voor iedereen. Je ziekenfonds betaalt dus een deel van de kosten voor je verblijf en behandeling rechtstreeks aan het ziekenhuis. Als patiënt moet je dan alleen nog je persoonlijk aandeel (het remgeld) betalen. Voor rechthebbenden op de maximumfactuur wordt ook het remgeld automatisch door de mutualiteit betaald. Eventuele supplementen moeten steeds zelf betaald worden.

 

Opgelet: Voor bepaalde ingrepen, zoals operaties omwille van zuiver esthetische redenen, komt het ziekenfonds niet tussen.

HULP en zorg AAN HUIS

Wanneer je terugkeert van het ziekenhuis is het vaak niet evident om tijdens het herstel ook nog eens alle huishoudelijke taken te vervullen. Maar geen nood, want ons Thuiszorgcentrum biedt tal van diensten die je tijdens deze periode kunnen bijstaan!

 

Wil je meer info over wat je moet doen bij een ziekenhuisopname? Raadpleeg dan zeker onze uitgebreide hospitalisatiegids!