Ga je op reis? Vergeet je reisapotheek niet!

Printvriendelijke versiePDF-versie
29/06/2018

Wanneer je op reis gaat, is je reisapotheek waarschijnlijk niet je belangrijkste bekommernis. Toch is het belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen snel het hoofd te kunnen bieden op reis. Wij geven je alvast enkele tips!

wat neem ik mee?

Een aantal producten is onmisbaar wanneer we op reis vertrekken: ontsmettingsmiddel; kompressen, pleisters en verbanden; een koortsthermometer; een kleine schaar; een middel tegen reisziekte; een anti-insectenmiddel; een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor; paracetamol tegen pijn en koorts; voorbehoedsmiddelen (zeker condooms, vanwege de twijfelachtige kwaliteit in andere landen). 

 

Uiteraard dien je ook steeds je gebruikelijke geneesmiddelen mee te nemen. Zorg ervoor dat je voldoende voorraad meeneemt en voorzie ook een reservevoorschrift met de internationale naam van het geneesmiddel. Een geneesmiddel kan in België immers onder een andere naam verkocht worden dan in het buitenland. Ook antibacteriële gel kan handig zijn. In sommige landen is je handen op een goede manier reinigen immers een uitdaging.

Draag je een bril of lenzen? Vergeet geen reservebril en voldoende lenzenvloeistof mee te nemen.

Uiteraard hangt veel af van je bestemming en verblijfplaats. Pas je reisapotheek dus aan op basis van deze zaken.

 

Vliegvakantie

  • Moet je specifieke geneesmiddelen of wegwerpnaalden meenemen? Vraag dan steeds aan je arts om een lijst op te stellen, waaruit blijkt dat deze zaken voor jou onmisbaar zijn. Deze lijst kan je dan voorleggen aan de douane.
  • Controleer voor vertrek de aanbevelingen van je luchtvaartmaatschappij of luchthaven via de website. Sommige medicijnen zijn immers verboden of worden slechts in beperkte dosis aanvaard.

 

Zuurfstoftherapie
Als je zuurstoftherapie nodig hebt, dien je Mutas vier weken voor je vertrek in te lichten, zodat de nodige maatregelen genomen kunnen worden. Het medische team van de bijstandsorganisatie vraagt je pneumoloog dan een document in te vullen met informatie over je aandoening, de apparatuur en het zuurstofdebiet. Als je met het vliegtuig reist, moet je behandelend arts ook een “fit to fly”-document afleveren.

Meer info vind je in onze reisgids of op de website belgium.be.