Hygiëne eerst! Bescherm je tegen het Coronavirus!

Printvriendelijke versiePDF-versie
12/03/2020

Het is de periode van de zieken. Niet alleen het coronavirus, maar ook de griep doet de ronde. Wat kan je doen om te voorkomen dat je ziek wordt? Een goede hygiëne helpt je al heel wat vooruit!

De overheid geeft heel wat informatie over de voortgang van het Coronavirus. Alle belangrijke informatie kan je vinden via deze link.

 

Als je niet ziek wil worden kan je best je voorzorgen nemen en een goede hygiëne is daar onderdeel van. Hier krijg je tips om je hygiëne een positieve boost te geven en alle ziekteverwekkers op een afstand te houden.

 

1. Was je handen! De meeste ziekteverwekkers worden namelijk via onze handen verspreid. Hier een handig stappenplan om je handen grondig te wassen: 

  1. Maak je handen nat.
  2. Neem zeep en zeep je handen in.
  3. Wrijf aan je vingertoppen en beide zijden van je handen.
  4. Plaats je duim over je hand en maak een draaiende beweging. Herhaal dit voor je andere hand.
  5. Spoel je handen af.
  6. Droog je handen zorgvuldig af.
    Je kan je handen natuurlijk niet elk moment van de dag wassen. Toch zijn er een aantal momenten dat je handen wassen aanbevolen is zoals na een toiletbezoek, voor en na het eten, bij vuile handen, na het snuiten, hoesten of niezen en voor het ondernemen van gemeenschappelijke activiteiten.

Voor meer informatie kan je altijd terecht op https://www.ubentingoedehanden.be/nl.

 

2. Blijf weg van zieke mensen! Het is niet altijd even makkelijk om bepaalde collega’s te ontlopen, maar als ze ziek zijn heb je het perfecte excuus om een meter extra afstand te houde

 

3. Moet je niezen kies dan voor je elleboog of een zakdoek in plaats van je handen. Niezen is namelijk de meeste voorkomende manier waarop virussen zich gaan verspreiden. Toch je handen gebruikt? Was ze dan zeker na het niezen.

 

4. Gebruik steeds een nieuwe papieren zakdoek en gooi deze weg in een afgesloten vuilbak.

 

5. Raak zo min mogelijk je handen en ogen aan.

 

6. Een goede gezondheid is belangrijk. Probeer dus zo gezond mogelijk te eten en gezond door het leven te gaan.

 

VRAGEN:

 

Helpt het als ik een mondmasker draag?

Een mondmasker kan geen wonderen doen. De standaard verkochte mondmaskers bieden geen volledige bescherming tegen virussen of bacteriën die zich via de lucht verspreiden. Mondmaskers kunnen wel speeksel- of snotdruppels tegenhouden waardoor je op die manier minder kans hebt een virus op te lopen . Het kan ook helpen tegen de overdracht van virussen van hand naar mond. Toch is het lang en correct dragen van zo een masker niet makkelijk daarom focus je best op je persoonlijke hygiëne zoals je handhygiëne.

 

 

Bronnen: VRT, WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), campagne ‘U bent in goed handen’ van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu