Met veerkracht door het leven

Printvriendelijke versiePDF-versie
28/02/2018

De Socialistische Mutualiteit Brabant hecht veel belang aan de mentale gezondheid van haar leden en koos in 2018 dan ook voor het jaarthema 'geestelijke gezondheid'. Hoe gelukkig we ons op een bepaald moment voelen, hangt in sterke mate af van ons mentale welzijn. Hoe kunnen we ons wapenen tegen potentiële psychologische problemen?

 

Hou je glas halfvol

Is je glas eerder halfleeg? Geen nood, optimistisch denken kun je oefenen. Train je hersenen om te focussen op het positieve.

 

Tip: Schrijf dagelijks drie zaken op die goed gingen. De volgende vragen kunnen je een handje helpen: Wat deed ik goed? Waar ben ik dankbaar voor? Welke uitdagingen heb ik efficiënt aangepakt? Wat heb ik geleerd?

Daag jezelf uit

Door af en toe uit je comfortzone te stappen, hou je je geest wakker en alert. Het bevordert je flexibiliteit en creativiteit en het verruimt je blik.

 

Tip: Probeer dagelijks eens uit je comfortzone te treden. Denk niet automatisch aan extreme activiteiten. Pas bijvoorbeeld je ochtend- of avondroutine aan. Of zeg eens wat vaker ‘ja’ op een voorstel dat je op het eerste gezicht maar niets vindt.

Fouten maken moet

We proberen steeds een perfect beeld van onszelf op te hangen, dat niet strookt met de realiteit (denk maar aan sociale media). Maar als we geen fouten mogen maken, hoe kunnen we dan leren en evolueren?

 

Tip: Schrijf op welke gebeurtenissen je in het verleden verkeerd hebt aangepakt. Schrijf daarnaast wat je hieruit geleerd hebt. Deze oefening toont je aan hoeveel levenslessen en ervaringen we meenemen uit fouten die we maken.

Wie goed zaait, zal goed oogsten

Een klein, positief gebaar kan vaak een wereld van verschil betekenen. Het kan niet alleen deugd doen voor de ander, maar je zal merken dat ook jij er veel voldoening uithaalt.

 

Tip: Probeer dagelijks iets verrassends en positiefs te doen voor een (on)bekende. Dit hoeven geen grootse gebaren te zijn: een complimentje geven, iemand voor laten aan de kassa of in het verkeer, een kaartje schrijven met een inspirerende boodschap … de mogelijkheden zijn eindeloos!

Blijf trouw aan jezelf

Soms zijn we zo druk bezig met te voldoen aan wat anderen van ons verwachten, dat we vergeten om rekening te houden met onszelf.

 

Tip: Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar voel jij je goed bij en wat past bij je persoonlijkheid? Wat zijn je doelen en dromen? Het is niet slecht om af en toe stil te staan bij deze vragen. Zo kun je nagaan of je nog steeds het pad bewandelt dat bij jou past.

Kom je graag meer te weten over veerkracht en positief leven? Lees dan zeker het artikel uit de Mutualistische Weergalm januari 2018.
Onze mutualiteit komt tussen!
- Heb je het de laatste tijd moeilijk en wil je er met iemand professioneel over praten? Wij betalen tot 160 euro per jaar terug voor psychotherapie.
- Daarnaast biedt ons centrum voor gezinsplanning Rosa ook psycho- en gezinstherapie (individuele sessie: 28 euro/23 euro sociaal tarief, sessie per koppel of gezin: 37 euro/27 euro sociaal tarief).
-> Onze mutualiteit betaalt 20 euro per sessie terug (beperkt tot 8 sessies per kalenderjaar).