Met veerkracht door het leven

Printvriendelijke versiePDF-versie
28/09/2018

Onze mutualiteit hecht veel belang aan de mentale gezondheid van haar leden. Ons huidige jaarthema is dan ook 'Geestelijke gezondheid'. Hoe kunnen we ons wapenen tegen potentiële psychologische problemen?

Is veerkracht het antwoord?

Sommige mensen lijken door het leven te fladderen, terwijl anderen gebukt gaan onder de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Hoe komt het nu dat sommige mensen tegenslag zo goed weten te incasseren? Veerkracht is een mogelijke sleutel! Veerkracht heeft te maken met de capaciteit om op een positieve manier om te gaan met stress en tegenslag. Met onderstaande tips geraak je al een heel eind.

 

Na ontspanning komt inspanning

Plan elke dag activiteiten waarnaar je uitkijkt. Denk hierbij na over de volgende vragen: Wat doe ik graag? Wat geeft me een fijn gevoel? Welke activiteiten gaan vanzelf? Bedenk daarnaast aangenamere manieren om lastige, maar noodzakelijke taken af te werken. Hoe kun je het jezelf gemakkelijker maken? Hoe beperk je stress?

 

Daag jezelf uit

Probeer dagelijks eens uit je comfortzone te treden. Let wel, bij iedereen is die grens anders. Denk dus niet automatisch aan extreme activiteiten. Pas bijvoorbeeld eens je ochtend- of avondroutine aan. Of zeg eens wat vaker ‘ja’ op een voorstel dat je op het eerste gezicht maar niets vindt.

 

Fouten maken moet

Schrijf op welke kwesties je in het verleden verkeerd hebt aangepakt. Schrijf daarnaast wat je hieruit geleerd hebt. Deze oefening toont je aan hoeveel levenslessen en ervaringen we meenemen uit fouten die we maken.

 

Wie goed zaait, zal goed oogsten

Probeer dagelijks iets verrassends en positiefs te doen voor een (on)bekende. Dit hoeven geen grootse gebaren te zijn: een complimentje geven, iemand voor laten aan de kassa of in het verkeer, een kaartje schrijven met een inspirerende boodschap … de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Blijf trouw aan jezelf

Wat vind jij belangrijk in het leven? Welke waarden en normen staan voor jou bovenaan? Waar voel jij je goed bij en wat past bij je persoonlijkheid? Wat zijn je doelen en dromen? Het is niet slecht om af en toe stil te staan bij deze vragen. Zo kun je nagaan of je nog steeds het pad bewandelt dat bij jou past.

 

 

Lees het volledige artikel over veerkracht.