Roep je alcoholgebruik een halt toe!

Printvriendelijke versiePDF-versie
29/01/2018

Ook dit jaar vindt in februari opnieuw Tournée Minérale plaats. Een maand lang gaan heel wat mensen de uitdaging aan om geen druppel alcohol te drinken. Geen evidente opdracht, aangezien op zowat elke gelegenheid of gebeurtenis alcohol geserveerd wordt. Wij geven je dan ook graag enkele tips om deze opdracht tot een goed einde te brengen!

Ga op zoek naar alcoholvrije alternatieven

Het kan je misschien verbazen, maar er bestaan heel wat alcoholvrije dranken. Er is zelfs keuze in overvloed.

Wie alcoholvrij door het leven wil, moet al lang geen genoegen meer nemen met een sinaasappelsap, gesuikerde frisdrank of het gezonde (maar ietwat saaie) water.

Supermarkten hebben een zeer uitgebreid aanbod aan dranken (waters met een smaakje, vruchtensappen, koude dranken o.b.v. thee enzovoort).

 

Mag het wat specialer zijn? Probeer eens een mocktailrecept (alcoholvrije cocktail) uit! Op de website van Tournée Minérale vind je alvast heel wat keuze.

Zeg ja tegen activiteiten zonder alcohol en alcoholvrije plaatsen

Is het moeilijk om te weerstaan aan alcohol op café of tijdens een feestje? Probeer dan eens wat alternatieven voor te stellen aan je vrienden. Zo zijn er heel wat activiteiten en plaatsen waar alcohol geen (centrale) plaats inneemt (sporten, naar de cinema gaan, een (dieren)park bezoeken ...).

 

Haal geen alcohol in huis

Het is natuurlijk niet logisch dat je plaatsen wil vermijden waar alcohol aanwezig is, maar in je eigen huis een rijkelijk aanbod aan alcoholische dranken hebt staan. Het is nochtans vrij eenvoudig: wat je niet in huis hebt, kun je niet consumeren. Wil je omgeving niet meedoen met de alcoholstop? Vraag dan dat zij het hoogst nodige naar huis brengen.

 

Zoek een support team

Het is natuurlijk gemakkelijker om helemaal geen voorraad in huis te hebben en de volledige steun te krijgen van je omgeving. Probeer daarom zoveel mogelijk mensen te overtuigen om mee op de kar te springen. Vergeet hierbij zeker voldoende argumenten aan te halen en alternatieven (voor dranken, uitstappen enzovoort) voor te leggen.

 

Focus je op de voordelen van alcoholstop

Je ontloopt heel wat risico's door alcohol uit je leven te bannen. Dit alleen al kan een motivatie zijn om te blijven doorzetten.

 

Wil je meer weten over wat alcohol precies is en welke nadelen aan deze vloeistof verbonden zijn? Raadpleeg dan zeker het artikel in onze Mutualistische Weergalm van januari.