Verkouden?

Printvriendelijke versiePDF-versie
02/01/2020

Verstopte neus, loopneus, niezen, keelpijn ... een verkoudheid is een veel voorkomende ziekte. Gelukkig bestaan ​​er oplossingen om de symptomen te verminderen.

Medicatie zal de duur van een verkoudheid niet verkorten. Een verkoudheid geneest zonder behandeling, meestal binnen een week, soms binnen twee weken. In het geval van een verkoudheid, zullen we eerst voorkomen dat we de mensen om ons heen besmetten door onze handen regelmatig te wassen, onze mond te bedekken wanneer we hoesten en onze neus wanneer we niezen, direct contact met andere mensen te beperken en wegwerpzakdoekjes te gebruiken.

 

Het wordt aanbevolen om uw neus regelmatig te spoelen met een zeewaterspray of fysiologische zoutoplossing, om voldoende te drinken (water, kruidenthee, thee, enz.), om het hoofdeinde van het bed te verhogen, om irriterende dampen te vermijden en om de lucht in het huis voldoende te verversen en vochtig te houden.

 

Paracetamol of aspirine kan bepaalde symptomen zoals hoofdpijn en keelpijn verlichten en de lichaamstemperatuur verlagen.

 

Decongestiva helpen de luchtwegen vrij te maken. Het is belangrijk om het gebruik ervan te beperken tot 5 à 6 dagen, omdat ze medicinale rhinitis kunnen veroorzaken. Vanaf dat moment zal de neus continu blijven lopen, wat aangeeft dat het medicijn verder gebruikt moet worden. Op die manier wordt er een vicieuze cirkel gecreëerd.

 

WANNEER EEN DOKTER RAADPLEGEN?

Gezonde patiënten (waaronder baby’s en kinderen) met alleen een verkoudheid hebben geen medisch onderzoek nodig. Het is raadzaam om een dokter te raadplegen wanneer de koorts (+ 38,5 °) langer dan 3 dagen aanhoudt, in geval van significant ademhalingsmoeilijkheden, wanneer de symptomen aanhouden zonder verbetering na 10 dagen, enz. Bij jongere mensen is de meest voorkomende complicatie een oorontsteking (otitis), maar een verkoudheid kan ook overgaan naar een bronchitis, faryngitis of longontsteking.