Voorschrift geneesmiddelen standaard 3 maanden geldig

Printvriendelijke versiePDF-versie
05/11/2019

Vanaf 1 november zal een voorschrift voor geneesmiddelen standaard 3 maanden geldig zijn. De arts die het geneesmiddel voorschrijft zal wel de termijn kunnen inkorten of verlengen tot maximaal 1 jaar.

Voorschriften voor geneesmiddelen waren vroeger onbeperkt geldig. Maar de ziekteverzekering betaalde enkel terug als het geneesmiddel binnen de 3 maanden vanaf de voorschrijfdatum aangeschaft werd. Nu wordt dit systeem aangepast en geldt voor beide een geldigheidsduur van 3 maanden tenzij anders aangegeven door de behandelende arts. Belangrijk om te weten is dat de geldigheidsduur van een voorschrift nooit langer dan 1 jaar zal kunnen bedragen. De terugbetaling en de geldigheidsduur van het voorschrift lopen dus gelijk en zijn afhankelijk van de termijn die de arts aangegeven heeft en kan dus maximaal 1 jaar bedragen.

 

Natuurlijk is er een overgangsperiode voorzien. Vanaf 31 januari 2020 zullen alle oude papieren voorschriften niet langer geldig zijn en vervangen moeten worden door een nieuwer model. Voor elektronische voorschriften loopt de periode tot en met 31 mei 2020. Tijdens de overgangsperiode bedraagt de geldigheidsduur van oude papieren en elektronische voorschriften 3 maanden.