Werelddiabetesdag

Printvriendelijke versiePDF-versie
07/11/2019

14 november is het Werelddiabetesdag. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan diabetespatiënten. Ook onze mutualiteit zet zich actief in tegen deze ziekte en niet alleen op deze speciale dag! Zo bieden we een breed gamma aan diensten en voordelen.

Het aantal diabetespatiënten (voornamelijk diabetes type 2) stijgt jaarlijks. Bovendien lijden heel wat mensen aan deze ziekte zonder het zelf te weten. Nochtans is de opsporing van diabetes heel eenvoudig. Doe dus snel de test om te weten hoe hoog je risico is!

 

Het zorgtraject

Als je insuline/incretinemimetica spuit of op maximale orale medicatie staat, kan je in aanmerking komen voor een zorgtraject. Dit is een geschreven overeenkomst tussen jou, je huisarts en je diabetesspecialist. Het traject zorgt voor een betere begeleiding en controle van je diabetes.


Met een zorgtraject geniet je de volgende voordelen:

  • volledige terugbetaling van alle consultaties bij je huisarts en diabetesspecialist;
  • gratis opleiding tot zelfzorg door een diabeteseducator;
  • jaarlijkse gedeeltelijke terugbetaling van 2 consultaties bij een RIZIV-erkende diëtist(e) en podoloog (enkel remgeld te betalen).

Je moet wel een globaal medisch dossier afsluiten bij je huisarts.

 

Diabetesconventie

De diabetesconventie zorgt voor extra begeleiding en het nodige zelfcontrolemateriaal. Zo kan je als patiënt een uitgebreide behandeling genieten. De behandeling en opvolging gebeurt door een gespecialiseerd team (diabetesspecialist, oogarts, verpleegkundige, podoloog, diëtist ...) in een conventiecentrum en steeds in samenspraak met je huisarts.

Wie kan hiervan gebruikmaken? Type 1- en type 2-diabetici die minimaal 2 keer per dag insuline spuiten, type 1-diabetici met insulinetherapie, diabetici na orgaantransplantatie of nierdialyse en vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

 

Het zorgmodel of voortraject diabetes

Als je niet opgenomen bent in een zorgtraject of diabetesconventie, dan heb je als patiënt met diabetes type 2 recht op een zorgmodel. Het helpt je om je medische zorg en gezonde levensstijl beter te organiseren en op te volgen. Je hebt recht op een gedeeltelijke terugbetaling van 2 consultaties bij een diëtist(e) en 2 consultaties bij een podolo(o)g(e) * (voor patiënten die risico lopen op voetcomplicaties). Diabetespatiënten tussen 15 en 69 jaar met een BMI hoger dan 30 of een hoge bloeddruk, krijgen ook 4 educatiesessies terugbetaald. Het zorgmodel kan je met een attest van je huisarts gratis aanvragen bij ons ziekenfonds. Wanneer je ingeschreven bent in een medisch huis gebeurt dit automatisch

 

* De podoloog is een voetdeskundige en kan aan diabetespatiënten zeer nuttig advies geven over het voorkomen en de behandeling van voetwonden.

 

 

VOORDELEN VAN DE SOCIALISTISCHE MUTUALITEIT BRABANT
- gratis Sweetbee voedingsatlas
- Strijd tegen de kilo’s – Als je beslist om een diëtist te raadplegen of je aan te sluiten bij Weight Watchers,
krijg je van ons een tegemoetkoming van € 60. Bovendien krijg je eveneens een korting voor je inschrijving bij
Weight Watchers.
- Sportvoordeel – We betalen jaarlijks € 45 terug van je sport- of fitnessabonnement.
- Stoppen met roken – We betalen maar liefst € 50 terug als je beslist om onder medische begeleiding te stoppen
met roken.
- Pedicure en podologie – De mutualiteit betaalt € 6,50 per pedicurebehandeling en € 9,50 per podologiebehandeling
terug.
- Terugbetaling van het remgeld van verschillende geneeskundige prestaties, ongeacht je leeftijd

wens je Meer informatie?

02 506 96 11

mail@fsmb.be

 

Bekijk zeker ook onze folder over diabetes.