10-01-2021

Voor veel mensen is het moeilijk om over het levenseinde te praten. Het is nochtans belangrijk om hierover in gesprek te gaan, ook als je nog gezond bent. Bespreekbaarheid is immers de eerste stap naar de juiste zorg en ondersteuning. Door erover te praten kun je aangeven welke zorg je zou willen aan het levenseinde en welke niet. Je kan je vragen stellen en je verlangens, wensen en zorgen delen.

Het doel van de campagne is tweeledig: de dood als deel van het leven bespreekbaar maken, én een wegwijzer bieden voor wie meer informatie zoekt over palliatieve zorg en het levenseinde. Er zijn immers heel wat organisaties en zorgverleners in Vlaanderen bezig met palliatieve zorg, maar de bevolking vindt niet altijd de weg naar de juiste informatie.

 

Zit je met vragen over palliatieve zorg en het levenseinde?

Er bestaan nog veel vragen en onduidelijkheden rond palliatieve zorg. Wanneer heb je recht op palliatieve zorg? Wat is het verschil tussen palliatief en terminaal? Wat als je wil thuis sterven, en niet in het ziekenhuis? Hoe moet je een wilsverklaring in orde brengen? Enzovoort.

Op 9 oktober is er o.a. een debat met minister Vandenbroucke en ander experts, waarbij vragen rond palliatieve zorg van burgers beantwoord zullen worden. Iedereen kan zijn vraag indienen via www.dagvandepalliatievezorg.be/stel-je-vraag. Het debat zal 9 oktober om 11 uur via livestream op www.dagvandepalliatievezorg.be gevolgd kunnen worden.

Wie wenst, kan zijn vraag volledig anoniem stellen.