Gezondheidsartikels
12-05-2020
gat te dik in rok

'Perfecte’ lichamen we zien ze overal op weg naar het werk, in de supermarkt, tijdens de yogales, op café en zelfs bij de dokter … Werkelijk overal krijgen we superslanke vrouwen en mannen te zien die schitteren op de cover van een magazine, reclamefolder of op de brochure ter bestrijding van één of andere medische kwaal. Nooit kunnen we hen betrappen op striemen, schurende billen, vetrolletjes, puistjes of ongewenste haartjes..

Ook op Instagram en Facebook, waar we al scrollend dagelijks een hoop tijd spenderen, worden alle oneffenheden weggewerkt met filters en ‘probleemzones’ aangepakt met Photoshop. Op die manier wordt het erg moeilijk om tevreden te zijn met een lichaam dat hier helemaal niet op lijkt.

Body Positivity

Als gevolg van die onrealistische norm vallen veel vrouwen en mannen ten prooi aan zelfhaat, ongezonde diëten, eetstoornissen en depressies. Die haat ten opzichte van het eigen lichaam is precies wat de body- positivity- beweging (een term die eigenlijk nooit vertaald wordt naar het Nederlands) wil bestrijden. Het gaat erom elk lichaam te accepteren zoals het is. Leren houden van jezelf ongeacht gewicht, huidskleur, beperking of geaardheid. Het verspreiden van realistische beelden met échte vrouwen en mannen is daarbij van levensbelang.

Door de opkomst van sociale media won body positivity de laatste jaren aan bekendheid, echter de wortels van deze beweging gaan veel verder terug. In 1967 al publiceerde Lew Louderback een artikel getiteld ‘More people should be fat’. Hij was het beu om omwille van zijn gewicht gediscrimineerd te worden en wilde aandacht vragen voor dit probleem. Tot op vandaag wordt fatshaming, het bekritiseren en intimideren van mensen met overgewicht, getolereerd.

 

Acties van VIVA SVV

VIVA SVV vindt het belangrijk  dat vrouwen zich goed voelen in hun vel! Met een body- positivity-campagne willen ze vrouwen aansporen om op een positieve manier naar hun lichaam te kijken en mild te zijn voor anderen. Aan de hand van acties proberen ze een realistisch beeld te scheppen en de boodschap te geven dat je geen maatje 36 moet hebben om jezelf mooi en gelukkig te voelen.

In het voorjaar gaat traditiegetrouw het badpakkenseizoen van start. De periode bij uitstek waarin vrouwen wanhopig nog een aantal kilo’s proberen te verliezen want ‘summer bodies are made in winter’, tevergeefs anti-cellulitiscrème smeren en zich ellendig voelen wanneer de grootste maat van die droombikini toch niet past. Daarom verspreidt VIVa SVV stickers met tekeningen van Chrostin in kledingwinkels overal in Vlaanderen. Het is de bedoeling dat vrouwen op een positievere manier naar zichzelf kijken na het zien van de tekening op de spiegel in het pashokje.

Vanaf maart organiseert VIVA SVV lezingen van Sabine Peeters in verschillende regio’s in Vlaanderen. Op 22 april komt ze naar Herent. Zij zal tips geven over hoe je met een andere blik naar jezelf kunt kijken en ze neemt ook de tijd om vragen te beantwoorden.

Daarnaast wordt er samengewerkt met Kilien Natens, een fotografe die aandacht vraagt voor body positivity. Met haar fotoproject Chair Chaude probeert ze ‘imperfecties op een mooie manier in beeld te brengen en te verspreiden via sociale media’. Hoe meer diverse en reële beelden hoe beter. Want wie zichzelf nooit terugziet op televisie, in reclame, op sociale media of in magazines krijgt het gevoel niet te bestaan of niet belangrijk te zijn. Iedereen doet ertoe en is mooi op zijn/haar eigen manier. Ja ook jij!