10-28-2020

Waarvoor dient deze app?

Als je de app gebruikt, kun je:

  • te weten komen of je nauw contact hebt gehad met een andere Coronalert-gebruiker die positief testte op het coronavirus, zonder dat je weet wie het is;
  • anoniem je nauwe contacten waarschuwen wanneer je zelf positief zou testen op het coronavirus;
  • samen zorgen voor een snellere contactopsporing;
  • helpen om de verspreiding van het virus te stoppen.

Hoe werkt het?

De app registreert via Bluetooth automatisch:

  • alle anonieme codes die uitgestuurd worden door de gsm’s van Coronalert-gebruikers waarmee je in nauw contact komt.
  • de afstand tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.
  • de duur van elke nauw contact tussen je gsm en de gsm van de andere app-gebruiker.

Blijkt hieruit dat je gsm gedurende minstens 15 minuten, op minder dan 1,5 meter verwijderd was van de gsm van een besmette Coronalert-gebruiker? Dan krijg je op je gsm een melding dat je een risicocontact hebt gehad. De app doet dit volledig op de achtergrond, waardoor je je gsm normaal kunt gebruiken.

Stelt de app vast dat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op corona? Dan krijg je twee waarschuwingen op je gsm. Er verschijnt een waarschuwingsmelding op je startscherm en de waarschuwing verschijnt ook in de app. Zo ben je er zeker van dat, als je de melding op je telefoon hebt gemist of gewist, je ze nog steeds kunt zien in de app.

Veilige en strikt anonieme technologie

Bij elk nauw contact tussen meerdere coronalert-gebruikers wisselen de gsm’s anoniem codes uit. De codes afkomstig van andere gsm’s blijven maximaal 14 dagen op je toestel bewaard. Als een coronalert-gebruiker positief test, dan krijg jij de melding dat je een nauw contact had. Maar nooit met wie, waar of wanneer.

Wat moet je doen als de app aangeeft dat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op corona?

  • Heb je symptomen zoals hoest, smaak- en geurverlies, verkoudheid of grieperigheid? Contacteer dan je arts om je te laten testen.
  • Heb je geen symptomen? Bel dan naar het contactcenter voor contactopvolging op 02 214 19 19

Wanneer je je laat testen op Covid-19 krijg je je testresultaat op je smartphone

Wanneer je je laat testen op Covid-19, kan je een referentiecode van je Coronalert-app meegeven, zodat je automatisch een melding krijgt met je testresultaat. Je hebt een code van 17 cijfers nodig, die je krijgt in de app via ‘Ontvang je testresultaat’. Belangrijk, je moet deze optie activeren voor de registratie en de afname van de test. Zowel de behandelend arts als het contactcenter ontvangen de resultaten van je test.

Melding met positief testresultaat ontvangen?

Je bent besmet en daarom moet je minstens 7 dagen thuis in isolatie blijven. Verlaat je huis niet tot de symptomen voorbij zijn.

Bij het testresultaat krijg je éénmalig de vraag om je willekeurige codes te delen, voor de dagen wanneer je besmettelijk was. App-gebruikers met wie je in nauw contact kwam, krijgen dan een anonieme waarschuwing. Ze weten nooit dat het van jou komt.

Ook het telefonische contactonderzoek blijft actief. Als je positief test, mag je ook van hen een telefoontje verwachten. Of je kan zelf contact opnemen met het Contactcenter: 02 214 19 19. Maak alvast een lijst op van de mensen die je de vorige dagen hebt ontmoet.

> Meer info op coronalert.be