17-02-2021

Ondervoeding en malnutritie

Dit jaar gaat de week van de diëtist over ondervoeding en malnutritie. De reden hierachter is dat veel mensen niet echt weten wat de oorzaken en gevolgen hiervan kunnen zijn. Zo kan ondervoeding:

  • een oorzaak en gevolg zijn van talloze complicaties, pathologieën en problematieken;
  • ontstaan door kauw- en slikproblemen, eetstoornissen, Covid-19 besmetting, kanker ...
  • complicaties met zich meebrengen zoals een verzwakte immuniteit, sarcopenie, hospitalisatie ...

Daarom is screening hiervan heel belangrijk. Zodat de persoon de juiste begeleiding kan krijgen en geholpen kan worden. Een diëtist heeft 2 rollen hierin. Enerzijds een preventieve, signaliserende rol en anderzijds een adviserende coachende rol.

Klik hier voor meer informatie.

Diëtist, specialist in voeding bij ziekte en gezondheid

Een diëtist gaat gedragsverandering coachen, geeft wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies en dit afgestemd op de leeftijd en individuele behoeften van iemand.

Het beroep diëtist is:

  • een wettelijk beschermde titel van een paramedisch beroep;
  • erkend door het RIZIV;
  • een opleiding van 3 jaar bachelor waarvan 600 uren stage.

BELANGRIJK! Diëtisten zijn geen voedingsexperten, gewichts-, gezondheids- of afslankconsulent, voedingstherapeut ... Deze mensen hoeven geen scholing te hebben en kunnen hun beroep zonder opleiding uitvoeren. Dit komt doordat er wettelijk geen eisen gesteld zijn aan deze opleidingen.

Kies voor een diëtist

Zeker bij gezondheidsproblemen is het aangeraden om voor een diëtist te kiezen. Zo ben je zeker dat je betrouwbaar voedingsadvies krijgt. Heel wat diëtisten zijn gespecialiseerd in verschillende domeinen waaronder: topsport, kindervoeding, eetstoornissen, allergieën, diabetes, nierziekten, kanker ...
 

Voedingsadvies

Mensen weten soms niet goed waar ze voedingsadvies moet inwinnen. Vaak komen mensen niet meteen terecht bij een diëtist. Dat kan leiden tot foute boodschappen die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bronnen. Het kan zelf zijn dat deze persoon nooit tot bij de diëtist geraakt. Daarom is mensen duidelijk informeren over dit beroep van belang. Hoe meer mensen dat weten dat ze voor voedingsadvies niet het internet, vrienden of sociale media moeten raadplegen maar een diëtist hoe beter!

JE ZIEKENFONDS KOMT TEGEMOET!
Iedereen die een diëtist raadpleegt of naar bijeenkomsten van WW, Weight Watchers heruitgevonden, gaat krijgt € 60 terugbetaald, plus korting op het inschrijvingsgeld en een aantal diensten bij WW. Neem een kijkje op onze voordeelpagina!

BEN JE OP ZOEK NAAR EEN DIËTIST?
Bij de medische centra César de Paepe kun je terecht voor sessies bij een diëtist. Je betaalt enkel je remgeld, dat slechts enkele euro’s per sessie bedraagt, en dit zowel met als zonder voorschrift of zorgtraject.

Het Thuiszorgcentrum organiseert een online infosessie: Voeding bij verhoogde cholesterol en/of diabetes type 2
Het vinden van een evenwichtig eetpatroon is niet altijd evident. Met deze infosessie geeft diëtiste Lise Charlier jou alvast een eerste zetje om aan de slag te gaan. Ze geeft jou tips en tricks om toe te passen in jouw dagelijks leven en leert jou om gezonde keuzes te maken in de winkel. 

Datum: 26/04/2021
Start: 19u30
Inschrijven: Graag inschrijven voor 20/04/2021 via thuiszorgcentrum@fsmb.be of bel naar 02 546 15 45 of schrijf je meteen in!