07-04-2022

Naarmate we ouder worden, wordt ons gehoor minder 'accuraat'. Het is belangrijk om snel te reageren, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om het probleem te verhelpen, omdat onze hersenen zich aanpassen aan deze verandering. Als je al een tijdje minder goed hoort, zullen je hersenen dit als normaal interpreteren en zal het moeilijker zijn om een passende oplossing voor je probleem te vinden.

Wie en wanneer contacteren?

Het niet begrijpen van een grap of een gesprek, of niet gepast reageren, kan ertoe leiden dat de persoon zichzelf steeds meer isoleert om pijnlijke of gênante situaties te vermijden. Dit risico is zelfs nog groter omdat de inspanningen om het te begrijpen vermoeidheid en ontmoediging kunnen veroorzaken. Dit sociale isolement kan zelfs tot depressies leiden. Er is ook een verband tussen presbycusis en hersenveroudering. Omdat het brein van een slechthorende minder wordt geprikkeld, wordt het minder performant.

Een gehoorprobleem dat wordt verwaarloosd of niet tijdig wordt opgespoord, kan dus veel negatieve gevolgen hebben voor de algemene gezondheid van de betrokkenen.

Als je last hebt van een aantal van de hierboven beschreven symptomen, adviseren wij je om je gehoor te laten controleren door een neus-, keel- en oorspecialist (nko-arts).

Tekenen die je moeten waarschuwen

Laat je gehoor controleren als:

  • je de indruk hebt dat geluiden gedempt zijn,
  • je regelmatig moet vragen om dingen te herhalen,
  • je de radio of tv altijd maar luider zet,
  • je moeite hebt om een conversatie in groep of in een lawaaierige omgeving te volgen,
  • je oor lijkt te suizen (tinnitus),
  • je entourage je zegt dat je nogal luid spreekt in omstandigheden waar je het beter stiller houdt (bibliotheek, ziekenhuis enz.).

Doeltreffende en discrete oplossingen

Een nko-arts zal je na een onderzoek de meest geschikte oplossing voor je gehoorprobleem zal voorstellen. De hooroplossingen zijn steeds efficiënter, zowel in termen van behandeling als op esthetisch vlak. De prijs voor hoortoestellen kan aanzienlijk verschillen van model tot model en is afhankelijk van verschillende factoren: de prestatiegraad van de microprocessor, de grootte van het hoortoestel, het merk enz. Reken op een bedrag tussen 700 en 2500 euro per oor. Onder bepaalde voorwaarden kan de verplichte verzekering financieel tegemoetkomen. Meer informatie vind je op www.riziv.be.

Waar kan ik een hoortoestel kopen?

Onze Medische centra César de Paepe bieden je 15% korting op de aankoopprijs van je hoortoestel.