05-10-2022

De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus van een vrouw duurt in theorie vier weken, maar is in de praktijk variabel van vrouw tot vrouw. Alles begint met de rijping van een eicel. Het kan dan 2 kanten opgaan: de vrouw krijgt haar maandstonden of er treedt een zwangerschap in.

De dag waarop de menstruatie begonnen is, telt als dag 1. Indien het bloedverlies pas tijdens de dag optreedt dan geldt de eerstvolgende dag als dag 1. In principe vindt de LH-piek (Lutheïniserend hormoon) plaats 12 dagen na het begin van de menstruatie. Op dag 14 zal dan de eisprong volgen.

De periode tussen en ook meteen na de eisprong is de vruchtbare periode van de vrouw. Een vrouw is vruchtbaar 24 tot 36 uur nadat het Lutheïniserend hormoon zijn piek bereikt heeft. Nadien zal de eisprong plaatsvinden. Op dat moment is een vrouw nog 24 uur vruchtbaar.

Toch kan een vrouw ook zwanger geraken indien ze buiten deze periode betrekkingen heeft gehad doordat het sperma van een man tot 5 dagen kan overleven. Alles samen bedraagt de totale vruchtbaarheidsperiode van een vrouw ongeveer 6 dagen.

Een voorbeeldsituatie: Je cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Stel dat je menstruatie begint op de 4e dag van de maand. Dan moet je 12 dagen tellen en kom je op de 15e dag van de maand uit. Idealiter is er op die 15e dag een LH-piek en is er sprake van hoge vruchtbaarheid.

Belangrijk om te weten is dat de vruchtbare periode van een vrouw persoonsgebonden is en de menstruatiecyclus dus ook. Hierdoor kan de eisprong op een andere dag plaatsvinden. Bijgevolg zijn niet alle vrouwen op hetzelfde moment vruchtbaar tijdens hun menstruele cyclus.

Wil je graag meer weten over hoe de hormonale hormoonhuishouding van een vrouw in elkaar zit? Schrijf je dan in voor de onderstaande infosessie.

 

cyclus

Infosessie: Onze hormonen in balans.

De vrouwelijke hormoonhuishouding is een ingewikkelde schakelkast.

Hormonen bepalen of je je goed in je vel voelt, of je lekker slaapt, ze regelen je temperatuur en je stofwisseling. Ze hebben dus heel veel te zeggen in ons lichaam. Inzicht in die stofjes is een eerste stap om er mee aan de slag te gaan. In sommige gevallen kan je zelfs met kleine aanpassingen in voeding en leefstijl heel wat aan comfort winnen.

Met de infosessie ‘hormonen in balans’ wil Veerle Gabriëls, orthomoleculair therapeut,  hormoonexpert en ervaringsdeskundige in hormonale disbalansen, meer klaarheid scheppen over de verschillende hormonen, uitleggen welke de meest invloedrijke zijn en hoe ze invloed hebben op elkaar. En, geeft ze vooral haalbare praktische tips om hormoon-vriendelijker te gaan leven. Interessant toch?!

Spelen jouw hormonen jou ook af en toe parten? Dan mag je deze voordracht zeker niet missen!

  • Kantoor Solidaris Brabant, Mechelsestraat 70, 3000 Leuven op woensdag 19 oktober 2022
  • Polyvalente zaal, Molenborre 15 in Halle op woensdag 23 november
  • Polyvalente zaal, Stationsstraat 1 in Liedekerke op woensdag 30 november
  • Tijdstip: van 19u30 tot 21u30
  • Prijs: 10 euro

Deze voordracht is een introductie op onze belangrijkste  hormonen, hun functies en hun onderlinge  relatie. In het voorjaar van 2023 verdiepen we ons tijdens enkele lezingen in specifieke  vrouwelijke aandoeningen die gelinkt zijn aan een hormonale disbalans.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in via sacademie.vzw@solidaris.be of bel ons op het nummer 02 546 15 09.