02-02-2022

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin is een preventief geneesmiddel dat bedoeld is om een ziekte te voorkomen. De meeste vaccins bevatten een kleine hoeveelheid van dode of verzwakte bacteriën of virussen die ons afweersysteem (het immuunsysteem) zal doen reageren zonder ziekte te veroorzaken.Zich laten vaccineren, is dus het inbrengen van onschadelijke bacteriën of virussen in het lichaam. Deze maken je niet echt ziek, maar het immuunsysteem reageert door specifieke afweerstoffen (antilichamen) aan te maken om de bacteriën en virussen te bestrijden.Als je dan besmet geraakt met een bacterie of virus, herkent onze immuunbescherming deze en wordt het virus of de bacterie geneutraliseerd voordat de ziekte zich kan ontwikkelen. Dit wordt immuungeheugen genoemd. Soms is er levenslange bescherming. Soms neemt de hoeveelheid antilichamen na verloop van tijd af en is een herhalingsvaccinatie nodig om de hoeveelheid antilichamen voldoende hoog te houden

Wat is groepsimmuniteit?

Groepsimmuniteit is het percentage van de bevolking dat immuun is voor een infectie. Dit is het punt waarop een besmette persoon die in deze populatie wordt binnengebracht, de ziekteverwekker niet langer zal doorgeven omdat deze te veel beschermde personen ontmoet. Deze immuniteit kan worden verkregen door vaccinatie of door eerdere besmetting. Groepsimmuniteit helpt om epidemieën te stoppen

Waarom zich laten vaccineren?

Het betekent JEZELF beschermen tegen een reeks ziekten waarvan de complicaties ernstig kunnen zijn. Vaccinatie voorkomt dat deze ziekten zich ontwikkelen. Maar het vermindert ook het risico ANDEREN te besmetten die geen vaccin kunnen krijgen vanwege hun zwakke gezondheid: ouderen, mensen met chronische ziekten, allergische reactie op bepaalde bestanddelen van het vaccin of met een verzwakt immuunsysteem ...

Zijn de vaccins veilig?

Zoals elk geneesmiddel kunnen vaccins reacties veroorzaken (koorts, lichte pijn, roodheid, verharding op de injectieplaats ...). Behandeling is niet nodig, deze symptomen verdwijnen snel. Ernstige bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam. De procedures inzake toezicht op de veiligheid van vaccins zijn immers zeer streng.Als je allergisch bent aan een van de bestanddelen is een reactie mogelijk. Bij twijfel is het altijd beter om contact op te nemen met je arts. Bijwerkingen kunnen door gezondheidswerkers en patiënten worden gemeld via het formulier dat beschikbaar is op https://www.fagg.be/nl/effet_indesirable

Hoeveel kost een vaccin?

De vaccins van het basisvaccinatieschema zijn gratis. Enkel het vaccin tegen polio is verplicht en het bewijs van deze inenting moet aan de gemeente afgegeven worden. De andere vaccins worden sterk aangeraden. Je kan je kind gratis laten inenten bij Kind en Gezin, de huisarts, de kinderarts en bij het CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding).

De Franse gemeenschap biedt de vaccins, die worden aanbevolen voor baby’s, kinderen en adolescenten, gratis aan op voorwaarde dat ze worden toegediend op de tijdstippen die worden aanbevolen door de vaccinatiekalender en door de gezondheidswerker worden besteld in het kader van het vaccinatieprogramma. Tijdens het kraamverblijf ontvangen alle jonge moeders een gezondheidsboekje met stickers die toegang geven tot de vaccins die in het kader van de het Vaccinatieprogramma van de Franse gemeenschap worden geleverd. In ruil voor deze stickers kunnen ouders alle aanbevolen vaccins voor baby’s, kinderen en adolescenten gratis krijgen.

Alleen het rotavirusvaccin is niet volledig gratis. Het kan op medisch voorschrift worden gekocht in apotheken en wordt gedeeltelijk terugbetaald door je ziekenfonds.

Bepaalde professionals die een grotere kans hebben een besmettelijke ziekte op te lopen en deze op ande-ren over te dragen, kunnen vaccins krijgen die geheel of gedeeltelijk door hun werkgever vergoed worden.

Naast de vaccins die gratis beschikbaar zijn in apotheken en op voorschrift zijn er ook andere vaccins voor kinderen en volwassenen verkrijgbaar. Deze moeten worden aangeschaft en kunnen eventueel geheel of gedeeltelijk door het RIZIV worden ver-goed. Soms bieden ziekenfondsen een aanvullende vergoeding.

Op advies van de Hoge Gezondheidsraad is een vaccinatieschema opgesteld waarin de verplichte en aanbevolen vaccinaties vermeld staan, evenals de leeftijden waarop deze moeten worden uitgevoerd. Meer info op https://www.laatjevaccineren.be en vaccination-info.be.

Hoe zit het met COVID-19?

Het COVID-19-vaccin wordt gratis en op vrijwillige basis toegediend. Het is belangrijk om gevaccineerd te worden omdat het: jou beschermt en ernstige vormen van de ziekte voorkomt, anderen beschermt en helpt om groepsimmuniteit te bekomen, de druk op het personeel binnen de gezondheidszorg en het ziekenhuispersoneel verlicht, en ons in staat stelt om terug te keren naar het normale leven en onze vrijheden.

Centrale rol van de huisarts

Omdat je arts in verschillende fasen van je leven aanwezig is, is hij/zij meestal diegene die het meest volledige en actuele beeld van je gezondheid heeft. Hij/zij is dus het best geplaatst om de voordelen/risico’s van jouw vaccinatie af te wegen. Hij/zij is ook een betrouwbare bron wanneer je op zoek bent naar informatie over vaccinatie. Informatie op het web vervangt geen informatie die mondeling wordt verstrekt door een zorgverlener.