07-20-2022

Water is essentieel voor het lichaam. We hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Dit kan variëren naargelang je activiteiten of de temperatuur buiten. Voor ouderen, die minder dorstgevoel hebben, is het belangrijk om gedurende de dag regelmatig te drinken.

Als we eten, nemen we een deel van onze waterbehoefte op, aangezien fruit, groenten en vlees ook water bevatten. Maar we moeten deze inname aanvullen door te drinken. Water is de beste manier om je dorst te lessen.

Het belang van water

Als je niet genoeg water drinkt, kan het lichaam moeite hebben met het opnemen van bepaalde voedingsstoffen. Water transporteert vitaminen, voedingsstoffen en mineralen en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Water voorkomt ook huidveroudering en regelt onze lichaamstemperatuur. Onze hersenen bestaan voor 80% uit water, dus het is belangrijk om voldoende te drinken voor ons geheugen, onze aandacht en ons concentratievermogen. Gebrek aan water leidt tot uitdroging, vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn, concentratieproblemen, slechte adem en gezondheidsproblemen zoals infecties van de urinewegen of constipatie.

Hoe goed gehydrateerd blijven?

  • In België wordt het leidingwater regelmatig gecontroleerd en is het van goede kwaliteit. Je kan dit dus gewoon drinken. Bovendien is het veel goedkoper dan flessen water kopen en zorgt het voor minder afval.
  • Smaakt het water naar chloor? Chloor wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd om de bacteriologische kwaliteit te stabiliseren. Chloor is echter vluchtig en verdwijnt als je het leidingwater in een glazen fles of karaf met wijde mond giet.
  • Houd altijd een fles of karaf water bij de hand.
  • Wees voorzichtig met de keuze van het materiaal, want plastic kan water een onaangename smaak geven.
  • Door te variëren, zal water drinken veel prettiger zijn. Geef je water bijvoorbeeld een andere smaak door er verse munt, sinaasappelschijfjes of aardbeien aan toe te voegen. Koffie, thee, bouillon en light drankjes kunnen ter afwisseling gedronken worden, maar niet in overmaat.
  • Creëer gewoontes. Begin bijvoorbeeld met het drinken van een glas water elke ochtend als je wakker wordt, nog een als je op je werk aankomt, drink een kopje thee en eet een stuk fruit rond 16.00 uur, drink een kruidenthee voordat je gaat slapen ...
  • Wacht niet tot je dorst hebt! Als je dorst hebt, is je lichaam uitgedroogd. Het is daarom beter om regelmatig te drinken, ook als je geen dorst hebt.