Welke aandoeningen krijgen voorrang?

Personen jonger dan 65 jaar die bepaalde aandoeningen hebben mogen zich eerder laten vaccineren dan de brede bevolking. Het gaat om aandoeningen zoals kanker, chronische nier-, hart- en leverziekten, obesitas of een verhoogde bloeddruk.

Raadpleeg de volledige lijst

Waarom krijgen mensen met bepaalde aandoeningen voorrang?

Op basis van het advies van experts heeft de overheid een lijst opgesteld met specifieke aandoeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat personen met deze aandoeningen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus.

Het is heel belangrijk dat mensen met deze aandoeningen zich laten vaccineren. Door je te laten vaccineren is de kans klein dat je nog in het ziekenhuis belandt of sterft door corona.

Heb je vragen over je medische situatie en of je het coronavaccin mag krijgen? Contacteer dan zeker je dokter.

Hoe verloopt de selectie van mensen die voorrang krijgen?

De overheid selecteert deze personen op basis van verschillende bronnen zoals je medisch dossier bij je huisarts en welke medicatie je terugbetaald krijgt van je ziekenfonds. Ook ons ziekenfonds levert in bepaalde gevallen informatie aan de overheid.

De definitieve selectie gebeurt door de overheid en je huisarts. Als ziekenfonds beslissen wij dus niet wie voorrang krijgt en wij kunnen de lijst met geselecteerde personen ook niet inkijken. Wij kunnen je dus niet vertellen of je voorrang zal krijgen om een coronavaccin te krijgen of niet.

Heb je een aandoening of ziekte uit de lijst? Dan hoef je zelf niets te doen.

Ik heb een onderliggende aandoening uit de lijst. Wanneer zal ik gevaccineerd worden?

Alle geselecteerde personen zullen ten vroegste vanaf eind maart een brief krijgen met meer informatie. Doordat niet iedereen tegelijk kan gevaccineerd worden, kan het enkele maanden duren voor jij je persoonlijke uitnodiging ontvangt.

Ik heb een aandoening, maar ik vraag me af of ik het coronavaccin wel mag krijgen.

Dan neem je het best contact op met je dokter. Die kent je persoonlijke gezondheidssituatie en kan oordelen of je het coronavaccin mag krijgen.

Ik ben ouder dan 65 jaar. Wanneer kan ik me laten vaccineren?

Wanneer je ouder bent dan 65 jaar krijg je sowieso voorrang, of je nu een onderliggende aandoening hebt of niet. Je zal een brief ontvangen met daarin meer informatie. Je hoeft zelf niets te doen.