Thuiszorg

Printvriendelijke versiePDF-versie

Ziek? Immobiel? Open je deur voor ons!

Wij stellen alles in het werk om zieken, mensen met een handicap, slachtoffers van een ongeval, bejaarden en palliatieve patiënten thuis te verzorgen. Onze diensten bieden algemene verzorging, nazorg na een ziekenhuisopname, pre- en postnatale verzorging en palliatieve zorg.

 

 

 

Nieuw!
Plan tijdig je zorg en diensten aan huis!

Zorg ervoor dat je terugkeer naar huis zo vlot mogelijk verloopt door de zorg en diensten aan huis die je nodig hebt wanneer je het ziekenhuis verlaat te regelen vóór je aankomst in of ontslag uit het ziekenhuis. Wij willen zo snel mogelijk de gewenste hulp voor jou regelen. Daarom vragen wij je om ons online hospitalisatieformulier tijdig in te vullen.

De beschikbare thuiszorgdiensten:

 

Verpleging

 

 

Onze verpleegkundigen voeren alle medische handelingen uit waarvoor zij bevoegd zijn, van de meest eenvoudige tot de meest complexe (lichaamsverzorging, inspuitingen, wondverzorging, dialyse, enz.). De verzorging vindt zowel in de week als tijdens het weekend plaats. De patiënt moet de nodige                                       geneesmiddelen en de uitrusting voor de voorgeschreven zorg in huis hebben.

 

Kinesitherapie

Onze kinesitherapeuten verstrekken hulp bij problemen met de lichaamsbeweging van de patiënt (reumatische aandoeningen, revalidatie na een heelkundige ingreep of ongeval, enz.). Ze kunnen ook helpen bij de behandeling van ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en aandoeningen van het zenuwstelsel. Pre- en postnatale                             kine wordt ook gegeven als de (toekomstige) mama zich niet kan verplaatsen.

 

Medische voetverzorging

Onze pedicures knippen de teennagels en voorkomen of verzorgen voet- en teenaandoeningen (ingegroeide nagels, likdoorns, eelt, schimmel, enz.).

Je mutualiteit komt tussen!

 

Podologie

Een podoloog kan ook instaan voor hygiënische voetverzorging, maar is in de eerste plaats bevoegd om voetklachten te onderzoeken en evenwichts- en bewegingsproblemen op te lossen of te verzachten (beendervervorming, verzwakking van de voetzool, enz.). Ook diabetespatiënten die aangepaste voetverzorging nodig                     hebben, kunnen terecht bij een podoloog.
                   Je mutualiteit komt tussen!

 

Logopedie

Logopedisten behandelen zowel kinderen als volwassenen met spraak- en of schrijfproblemen. De communicatiestoornissen kunnen het gevolg zijn van neurofysiologische problemen of van een ziekte (Parkinson, beroerte). Ze kunnen ook optreden na een chirurgische ingreep (bvb. laryngectomie). Deze zorg wordt uitsluitend                       verstrekt op voorschrift van een specialist.

                   Je mutualiteit komt tussen!

 

Haarverzorging

Professionele kappers en kapsters komen aan huis bij patiënten die zich niet kunnen verplaatsen. Deze dienst is er voor dames, heren en kinderen. Zij kunnen kiezen uit een ruim assortiment haarverzorging (zoals in een kapsalon): wassen, knippen, brushen, permanenten, kleuren, enz.

 

Praktische info

 

Voor wie?

Iedereen die door zijn gezondheidstoestand zorg nodig heeft, kan een beroep doen op onze thuiszorgdiensten.

 

Voorwaarden?

Een doktersvoorschrift is noodzakelijk om deze thuiszorg te genieten. Het voorschrift moet vermelden dat de verzorging alleen thuis kan gebeuren wegens de gezondheidstoestand van de patiënt. Je geeft het doktersvoorschrift voor de paramedische zorg aan de zorgverstrekker die bij jou aan huis komt.

 

Voor hoelang?

Naargelang je noodzaak kan de thuiszorg zowel voor een korte als voor een lange periode verstrekt worden.

 

Door wie?

De thuiszorg wordt verstrekt door gediplomeerde en ervaren zelfstandige zorgverstrekkers. Zij krijgen permanente vorming zodat zij zich steeds verder kunnen bekwamen in hun vak en op de hoogte blijven van de nieuwste technieken om patiënten te helpen.

 

Hoeveel kost het?

Wij willen patiënten kwalitatieve en betaalbare zorg bieden. Daarom passen wij de wettelijke tarieven toe voor alle verstrekkingen die onder de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering vallen (verpleging, kinesitherapie, enz.). Voor alle andere verstrekkingen (pedicure, kapper, enz.) werken wij op basis van tarieven die in een overeenkomst met de verstrekkers zijn vastgelegd.

 

Meer info? 078 15 60 30 of thuiszorgcentrum@fsmb.be

 

Thuiszorgcentrale
Om alle vragen te centraliseren, hebben we de thuiszorgcentrale opgericht. Op het centrale oproepnummer 078 15 60 30 kan je de klok rond en zeven dagen op zeven terecht voor concrete hulp.
Onze medewerker noteert je gegevens en bespreekt de zorg die je nodig hebt. Bij eenvoudige zorg wordt het dossier direct doorgestuurd naar een zorgverstrekker. Bij een complexe zorgaanvraag neemt de centrale contact op met het regionaal dienstencentrum.

Regionaal dienstencentrum voor advies, overleg en informatie
Het Thuiszorgcentrum heeft per arrondissement een regionaal dienstencentrum dat erkend is door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
- Arrondissement Brussel
  Mussenstraat 17-19
  1000 Brussel
- Arrondissement Halle-Vilvoorde
  Stationsstraat 1
  1770 Liedekerke
- Arrondissement Leuven
  Schipvaartstraat 18 (GPS: Brouwerijplein)
  3000 Leuven
Wat?
Een regionaal dienstencentrum helpt mensen die bepaalde problemen ondervinden wanneer ze thuis verzorgd worden. De verantwoordelijke van het dienstencentrum gaat op huisbezoek en bekijkt samen met de patiënt en zijn omgeving hoe problemen kunnen aangepakt of voorkomen worden.
Taken?
1. Advies geven over mogelijke hulpmiddelen en aanpassingen in de woning.
2. Overleg organiseren tussen de hulpverleners om de zorg aan huis vlot te laten verlopen.
3. Informatiesessies en vorming organiseren over welzijn en gezondheid. Bekijk ons aanbod.
Heb je een suggestie of klacht? Laat het ons weten!

 

ZIE OOK