Opnameverklaring

Printvriendelijke versiePDF-versie

Bij opname in het ziekenhuis moet je de opnameverklaring invullen. Dat document is heel belangrijk, want het bepaalt de financiële voorwaarden van je verblijf. Je moet er onder meer je kamerkeuze op aanduiden. Daarnaast is het ook een ontvangstbewijs voor je voorschot.

Je kan de opnameverklaring en de toelichting bij het document voor je opname al vragen bij het onthaal van het ziekenhuis. Zo heb je voldoende tijd om alles rustig te bestuderen en je een idee te vormen van de gehanteerde prijzen en de toegepaste kamer- en ereloonsupplementen. Met onze voorbeelddocumenten krijg je een idee van hoe de opnameverklaring eruit ziet: opnameverklaring / toelichting bij de opnameverklaring.

 

 

Bij een spoedopname worden deze formaliteiten later of door je wettelijke vertegen woordiger vervuld. In afwachting hiervan moet het ziekenhuis het tarief voor een gemeenschappelijke kamer toepassen.

 

 

Kamerkeuze

 

Je kan op de opnameverklaring kiezen om opgenomen te worden in een gemeenschappelijke kamer, tweepatiëntenkamer of individuele kamer. Je vrije artsenkeuze wordt niet beperkt door deze keuze, wel heeft ze een gevolg op de supplementen die je aangerekend mogen worden.

 

 KamersupplementHonorariumsupplement
Gemeenschappelijke kamerNEENNEEN
TweepatiëntenkamerNEENNEEN
Individuele kamerJAJA

Een verblijf in een individuele kamer kost meer dan een verblijf in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer. Als je dus voor een individuele kamer kiest, verklaar je je akkoord met de ermee gepaard gaande financiële voorwaarden inzake kamer- en ereloonsupplementen. Deze staan vermeld op de opnameverklaring.

 

Kies dus steeds het kamertype dat je zelf wilt, ook als het ziekenhuispersoneel je laat weten dat er geen dergelijke kamers meer vrij zijn. Zo vermijd je dat je supplementen moet betalen voor een kamer die je zelf niet gewild hebt! Want als je buiten je wil verblijft in een duurder kamertype, gelden de financiële voorwaarden van het kamertype dat je gekozen hebt. Ook voor je verblijf op intensieve zorg of spoedgevallendienst mogen geen supplementen aangerekend worden, evenmin indien je behandelende arts een individuele kamer medisch noodzakelijk acht.

 

Zelfde regels bij dagopname

Vanaf 27 augustus 2015 gelden bij dagopname dezelfde regels voor ereloonsupplementen als bij een langer ziekenhuisverblijf. Er mogen ook bij one-day-clinic dus geen ereloonsupplementen meer gevraagd worden bij verblijf in een twee- of meerpersoonskamer!

 

 

Opname van een kind begeleid door een ouder

 

Bij de opname van een kind en zijn begeleidende ouder, ligt de keuze iets anders. Als je kiest voor een opname en verzorging tegen het wettelijke tarief, dus zonder kamer- en ereloonsupplementen, zal het kind samen met zijn begeleidende ouder automatisch in een twee- of meerpersoonskamer opgenomen worden. Als je echter uitdrukkelijk voor een individuele kamer kiest, mag er geen kamersupplement aangerekend worden. De behandelende artsen mogen wel ereloonsupplementen aanrekenen.

 

ZIE OOK