Mantelzorger? Wat je moet weten over het coronavirus

Als mantelzorger zorg je niet enkel voor jezelf, maar ook voor iemand anders. Ben je bezorgd over de besmetting van coronavirus? We zetten alle voorzorgsmaatregelen voor jou op een rij.

Wat kan je doen om besmetting te voorkomen?

Zorg zoveel mogelijk voor jezelf en zorg je ook voor anderen via volgende maatregelen:

  • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo’n 40 à 60 seconden per wasbeurt.
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Vermijd handen geven.

Ben jij of de persoon voor wie je zorgt ziek?

Ben jij als mantelzorger zelf ziek geworden? Of is de persoon voor wie je zorgt ziek? Neem dan eerst telefonisch contact op met de huisarts. Ga zeker niet op consultatie bij de huisarts en ga ook niet naar de spoedafdeling van het ziekenhuis.

Heb je zorg en ondersteuning nodig, contacteer het thuiszorgcentrum via 078 15 60 30 of thuiszorgcentrum@fsmb.be.

Meer weten?

Wat doet een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die hulp of zorg biedt aan personen die omwille van ziekte, ouderdom of een handicap zorgbehoevend zijn.

  • Mantelzorg is geen beroep. Mantelzorgers bieden immers frequente hulp aan dierbaren (bijvoorbeeld aan de partner, een kind, ouder of vriend) en doen dit meestal belangeloos.
  • Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk.Vrijwilligers kiezen immers bewust waar en wanneer ze mensen helpen en doen dit vaak via een specifieke organisatie. Mantelzorg overkomt je daarentegen vaak en is dus meestal geen bewuste keuze. Daarom is het belangrijk dat je de nodige hulp en ondersteuning krijgt. 

De mantelzorger: geen welomlijnde rol

Zorgsituaties kunnen sterk verschillen. Sommige hulpbehoevenden hebben enkel praktische hulp nodig (zoals assistentie bij boodschappen doen of schoonmaken), anderen zijn in hun dagelijkse leven volledig aangewezen op anderen (wanneer personen bijvoorbeeld niet meer zelfstandig kunnen eten of stappen).

Daarnaast bestaat er evenmin zoiets als "dé mantelzorger". Zo kan een 55-jarige de zorg van een ouder op zich nemen, maar is het eveneens mogelijk dat een minderjarige moet zorgen voor een ouder die ernstig ziek is.

Zorgtaken kunnen na een tijd zwaar doorwegen, zeker als de mantelzorger zeer jong is. Via het Steunpunt Mantelzorg van ons ziekenfonds willen we de nodige steun en begeleiding aanbieden. Raadpleeg dus zeker de andere rubrieken voor concrete informatie en tips.

Bekijk hier het filmpje voor meer informatie over mantelzorg