Gezondheidsartikels
13-05-2020
hart tandpasta

EEN TANDARTSBEZOEK IS ENKEL NOODZAKELIJK BIJ TANDPROBLEMEN.

FOUT: Zoals steeds geldt: voorkomen is beter dan genezen. Je kan kwaaltjes en problemen vermijden door een preventief tandartsbezoek. Ga minstens 1 keer per jaar langs bij je tandarts. Wie minstens een keer per jaar naar de tandarts gaat, geniet het jaar nadien bovendien een hogere terugbetaling voor bepaalde verstrekkingen m.b.t. tandzorg. Jonge kinderen gaan best twee keer per jaar naar de tandarts.

HET IS AANGERADEN OM JE TANDEN MINSTENS TWEEMAAL PER DAG TE POETSEN.

JUIST: Het is belangrijk om je tanden minstens twee keer en minimaal 2 minuten per dag te poetsen voor de verwijdering van tandplak. Vooral ‘s avonds mag de poetsbeurt nooit overgeslagen worden, anders krijgt tandsteenvorming vrij spel gedurende de hele nacht.

ALLE TANDPASTA’S BESCHERMEN JE TANDEN VOLDOENDE, ONGEACHT WELKE JE KIEST.

FOUT: Het is belangrijk dat je bij het kiezen van een tandpasta rekening houdt met het fluoridegehalte in combinatie met je leeftijd. Zo is tandpasta met fluoride sterk aan te raden vanaf 6-jarige leeftijd. Kinderen die jonger zijn, gebruiken best tandpasta met een beperkte mate van fluoride*. Probeer ook zoveel mogelijk te vermijden dat kindjes de tandpasta inslikken.

* vanaf eerste melktanden tot 2 jaar: maximaal 500 ppm, tussen 2 en 6 jaar: 500-1000 ppm, vanaf 6 jaar: 1000-1500 ppm

ALS JE JE TANDEN GOED POETST, IS FLOSSEN OVERBODIG.

FOUT: Hoe uitgebreid en goed je je tanden ook poetst, flossen is belangrijk om tandplak snel en efficiënt te verwijderen. Na elke maaltijd blijven er immers etensresten plakken op plaatsen waar je met de tandenborstel moeilijk bij kan. Gebruik flosdraad, een piepklein borsteltje of een speciale tandenstoker om tandplak te verwijderen. Je flost best voor je je tanden poetst, zo geraakt de fluoride van je tandpasta ook goed tussen de tanden.

JE VERVANGT JE TANDENBORSTEL BEST OM DE DRIE MAANDEN.

JUIST: Vervang je tandenborstel geregeld, ook al is deze nog niet versleten. Er wordt eveneens aangeraden om te poetsen met een elektrische tandenborstel (bij voorkeur met ronde borstel). Deze tandenborstels maken immers veel en meer verfijnde bewegingen die je manueel niet kan uitvoeren.

DOOR HET AANTAL EETMOMENTEN PER DAG TE BEPERKEN, WORDEN JE TANDEN MINDER BELAST.

JUIST: Het tandglazuur heeft tijd en rust nodig om te herstellen. Daarom beperk je best het aantal maaltijden (maximaal vijf eetmomenten per dag). Zo komen tanden niet herhaaldelijk in contact met voedingsmiddelen die schadelijk zijn voor je glazuur (denk maar aan voedsel met veel suikers en zuren).

DE MEEST “GEBITSVRIENDELIJKE” DRANK IS WATER.

JUIST: Water is inderdaad goed voor je tanden. Het heeft immers een zeer lage zuurtegraad en is dus volkomen onschadelijk voor de tanden. Frisdranken, fruitsappen en andere zuur- of suikerhoudende dranken kan je best zoveel mogelijk mijden. Ze zijn een ware aanslag voor je glazuur! Laat je bovendien niet misleiden, hoewel light frisdranken weinig tot geen suikers bevatten, is het zuurgehalte wel degelijk erg hoog.