19-12-2023

Slechts 10% van de goede voornemens wordt elk jaar nageleefd1 en 80% is tegen februari al vergeten2. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn: onrealistische doelen, geen concreet plan om deze te bereiken, onvoorziene dagelijkse gebeurtenissen, gebrek aan steun, resultaten die te lang op zich laten wachten, uitstelgedrag, enz. Voor sommige mensen kunnen deze resultaten voelen als een mislukking en leiden tot teleurstelling, frustratie en een daling van het gevoel van eigenwaarde. Met andere woorden, het mentale welzijn krijgt een klap!

En wat als je in plaats daarvan je gewoontes zou veranderen?

In plaats van goede voornemens op te stellen, zou het eigenlijk verstandiger zijn om nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Duurzaamheid: gewoontes worden onderdeel van een routine, waardoor deze duurzamer zijn.
  • Automatisering: na verloop van tijd worden gewoontes een automatisme en vergen ze minder moeite.
  • Progressiviteit: gewoontes zullen geleidelijk aan veranderen, niet radicaal van de ene op de andere dag. Gewoontes stellen je in staat om op je eigen tempo te evolueren door haalbare kortetermijndoelen te stellen, wat aanmoedigt om door te zetten.
  • Minder druk: in tegenstelling tot goede voornemens stellen gewoontes ons in staat om ons te concentreren op het proces en de stappen die we zetten, en niet op het eindresultaat, dat niet meteen wordt bereikt. Dit zorgt voor minder druk.

Doe vooral wat goed voelt ...

Hoe dan ook, het is belangrijk om te onthouden dat er geen enkele regel is die zegt dat je aan het begin van het jaar goede voornemens moet maken of zelfs je gewoontes moet veranderen. Het is een persoonlijke keuze en het is volkomen acceptabel om geen doelen te stellen als dat niet overeenstemt met je behoeften of je huidige situatie. Sociale druk of de wens om een trend te volgen mogen je beslissingen niet beïnvloeden ...

1 Psychology Today

2 Business Insider