Gezondheidsartikels
20-03-2023

Erkende en niet-erkende borstklinieken

Borstkanker is de meest voorkomende kanker in België. Voor de behandeling ervan kan je in veel ziekenhuizen terecht. Een deel van de ziekenhuizen heeft hiervoor een erkenning als borstkliniek.

Erkende borstklinieken moeten aan criteria voldoen, zoals het aantal aanwezige arts-specialisten, de samenstelling van het artsenteam, hoeveel ingrepen er jaarlijks plaatsvinden, het aanbieden van een revalidatieprogramma en psychologische hulp voor patiënten.

Een ziekenhuis met de nodige expertise en voldoende ingrepen per jaar is de beste garantie op kwaliteitsvolle zorg.

Grote kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen

Uit nieuw onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen erkende en niet-erkende borstklinieken.

Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten niet de meest kwaliteitsvolle zorg krijgt. Zo hebben patiënten in niet-erkende borstklinieken 30 % meer kans om te sterven.

Bovendien voldoet 1 op 3 van de erkende borstklinieken niet aan de minimumnormen voor een erkenning. Ook dat is verontrustend.

Kies altijd een erkende borstkliniek

Voor de behandeling van borstkanker is het altijd aangeraden om naar een erkende borstkliniek te gaan. Hier heb je de beste garantie op kwaliteitsvolle zorg, waar specialisten veel ervaring hebben met je diagnose en behandeling. De ziekteverzekering zal in de toekomst bovendien enkel behandelingen in erkende borstklinieken terugbetalen.

Als je behandeld wordt in een niet-erkende borstkliniek, kan je het best contact opnemen met je behandelend arts en/of met een arts van een erkende borstkliniek.

Zoek een erkende borstkliniek

Op deze kaart vind je alle ziekenhuizen die erkend zijn als borstkliniek:

Het persbericht kan je hier terugvinden.

Bron: Solidaris