Gezondheidsartikels
01-02-2023
medicijnen vallen uit pot

Antibiotica hebben aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in de wereld van de geneeskunde. Dankzij hun ontwikkeling is het nu mogelijk om bacteriële infecties te bestrijden, zoals een longontsteking, bacteriële hersenvliesontsteking, wondinfecties, bepaalde keel- en oorontstekingen, enz. Virussen daarentegen kunnen niet worden genezen met antibiotica. Virussen veroorzaken onder meer verkoudheden, acute bronchitis, griep, mazelen, rode hond, enz. In de meeste gevallen is veel rust voldoende om het immuunsysteem te reactiveren.

Maar er is altijd een keerzijde aan de medaille. Het overmatig en onnodig gebruik van antibiotica maakt bacteriën steeds resistenter. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen alle antibiotica. Dit vormt een aanzienlijk gevaar voor onze gezondheid: het is moeilijker om ernstige ziekten te bestrijden en operaties worden steeds riskanter.

Om resistentie tegen te gaan, moeten we het onnodig gebruik van antibiotica terugdringen. Als je arts je antibiotica voorschrijft, volg het voorschrift dan zorgvuldig op en sla nooit een dosis over. Stop niet voordat de voorgeschreven behandeling is beëindigd, ook al voel je je na enkele dagen beter.

Als je antibiotica over hebt, bewaar ze dan niet voor de volgende keer. Breng ze terug naar je apotheker. Antibiotica werken enkel als er reeds bacteriën zijn om tegen te vechten. Het is dus nutteloos om preventief antibiotica te nemen om niet ziek te worden.

Om de verspreiding van bacteriën te voorkomen, is het belangrijk een goede hygiëne te handhaven. Was je handen regelmatig met water en zeep. Dit is belangrijk, vooral na het hoesten.

WORD ANTIBIOTIC GUARDIAN

Help ons de strijd aan te gaan tegen overmatig antibioticagebruik en word Antibiotic Guardian. Kies zelf met welke eenvoudige belofte jij je wil inzetten voor het beter gebruik van antibiotica op www.antibioticguardian.com en nodig anderen uit om hetzelfde te doen.

Antibiotic Guardian ondersteunt de UK Antimicrobial Resistance Strategy, de Europese Antibioticadag (18 november) en de internationale Antibioticaweek en krijgt steun van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid (BAPCOC).

Wil je meer informatie over antibiotica? Surf dan naar www.usagecorrectantibiotiques.be/nl.