Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de moederschapsrust ?

Zowel de loontrekkende, zelfstandige als werkloze mama's hebben recht op moederschapsrust. Het is afhankelijk van je statuut hoelang je moederschapsrust duurt.

Meer informatie hierover, kan je hier terugvinden.

Uit hoeveel dagen bestaat het geboorteverlof ?

De vader of meeouder heeft recht op 10 dagen geboorteverlof die binnen de 4 maanden na de geboorte in één keer of in verschillende keren kan worden opgenomen. 

Bij de geboorte van een meerling heeft de vader/meeouder slechts één keer recht op de 10 dagen geboorteverlof.

 

Meer informatie hierover vind je hier.

Welke documenten zijn nodig voor de berekening en betaling van mijn moederschapsrust?

Welke documenten je moet indienen, is afhankelijk van je statuut:

  • Je bent werknemer of werkloze: Werkneemsters en werklozen ontvangen tijdens de moederschapsrust een uitkering van het ziekenfonds. Deze uitkering moet je zelf aanvragen bij de start van je moederschapsrust door je ziekenfonds een medisch attest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat te bezorgen. Je dient ook te vermelden wanneer je effectief gestopt bent met werken.

    Je ziekenfonds stuurt je dan een inlichtingenblad op ("deel lid").  Dat document moet ingevuld en ondertekend naar het ziekenfonds teruggestuurd worden.

    Andere informatie die nodig is voor de berekening van het gederfde loon en de uitkering, wordt ons elektronisch toegestuurd door jouw werkgever of werkloosheidsdienst.

    Na de bevalling bezorg je het ziekenfonds een uittreksel uit de geboorteakte. Op basis van dit document, dat je op de gemeente kreeg, berekent het ziekenfonds de precieze duur van de bevallingsrust. Deze periode zal je dan schriftelijk worden meegedeeld.

    Als je al bevallen bent en nog geen stappen ondernomen hebt om je uitkeringen voor moederschapsrust te ontvangen, moet je de geboorteakte aan je ziekenfonds bezorgen samen met een medisch attest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. 

  • Je bent zelfstandige: Vrouwen die een zelfstandig hoofdberoep uitoefenen en helpende echtgenotes hebben recht op de moederschapsuitkering mits de wachttijd van zes maanden volbracht is. Bezorg het aanvraagformulier ‘moederschapsuitkering voor zelfstandigen’ waarop je aangeeft vanaf wanneer je wilt rusten ingevuld terug aan het ziekenfonds en voeg er een uittreksel uit de geboorteakte bij.

  • Je bent ambtenaar: Je ontvangt je uitkering (100 % van je loon) gedurende je moederschapsrust van de overheidsinstelling waar je werkt en dus niet van het ziekenfonds.

Hoeveel bedraagt de uitkering tijdens de moederschapsrust?

De uitkeringen voor moederschapsrust worden altijd berekend op basis van je laatste brutoloon of je laatste werkloosheidsuitkering. De mutualiteit kent een uitkering toe voor alle dagen, behalve zondag (dus 6 dagen per week).

Afhankelijk van je statuut zal er een andere berekening worden toegepast. Deze berekening kan je hier consulteren.

Ik ben arbeidsongeschikt erkend/ invalide en ga bevallen. Kan ik moederschapsrust opnemen ?

Loontrekkenden en werklozen die ononderbroken arbeidsongeschikt waren tijdens de zes weken (acht bij een meerling) voorafgaand aan de bevalling, kunnen deze periode (tot één week voor de bevallingsdatum) overdragen en laten aansluiten op de nabevallingsrust. Om deze extra weken te verkrijgen, moet je een uitdrukkelijke aanvraag indienen bij je ziekenfonds.