14-02-2023

Wat is een hormoon?

Een hormoon kan gezien worden als een signaalstof die door middel van klieren in de bloedbaan afgegeven worden. Eenmaal aangekomen bij de doelorganen gaan de hormonen daar een activiteit of proces regelen.

Hoe werken hormonen?

Onze hormonen zijn altijd wat uit balans en dat is ook de bedoeling, want het systeem is gemaakt om die balans te herstellen. Een simpel voorbeeld is tijdens het eten, wordt er insuline aangemaakt en omgekeerd na een lange tijd niet eten zullen deze waarden van insuline weer dalen. Als er dan suiker nodig is, zal die ergens anders uit het lichaam gehaald worden. Op die manier blijft het systeem in beweging.

Hormonen worden via het bloed vervoerd naar de cellen waar ze nodig zijn. Sommige hormonen beïnvloeden heel wat verschillende cellen, andere dan weer heel specifieke. Het hormoon zal er uiteindelijk voor zorgen dat de activiteit of functie van de cel zal wijzigen.

Waarom zijn hormonen belangrijk in ons lichaam?

Hormonen zijn belangrijk op verschillende manieren voor de mens. Ze zorgen ervoor dat de mens zich kan voortplanten. Maar ook dat mensen energie kunnen stockeren die uit voeding gehaald wordt.

Om het lichaam goed te laten functioneren moeten de verschillende delen en organen communiceren met elkaar zodat het inwendig milieu (homeostase) hetzelfde blijft. De communicatie is ook nodig zodat het lichaam kan reageren op inwendige en uitwendige verandering. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan over het behouden van een bepaalde lichaamstemperatuur. Om dit te kunnen handhaven zijn er twee belangrijke stelsels aanwezig in het menselijk lichaam:

  • het zenuwstelsel: voor snelle communicatie tussen verschillende lichaamsdelen
  • het hormonale stelsel: voor wijdverspreide en langdurige acties
  • deze twee stelsels vullen elkaar aan en werken ook samen als dat nodig is.

Wil je dit artikel graag verder lezen? Open dan ons magazine.

Schrijf je in voor volgende lezingen over hormonen:

Veerle Gabriëls, orthomoleculair therapeut, hormoonexpert en ervaringsdeskundige in hormonale disbalansen, licht toe en geeft vooral haalbare praktische tips mee naar huis om hormoon-vriendelijker te gaan leven. Spelen jouw hormonen jou ook af en toe parten? Dan mag je deze voordrachten zeker niet missen!

Inschrijvingen: sacademie.vzw@solidaris.be of via het nummer 02 546 15 09
Uur: 19u30 tot 21u
Prijs: 10 euro per lezing

Leven op het ritme van je cyclus

Veel vrouwen associëren de cyclus met een hoop ellende en gedoe. Maar wist je dat je door je voeding en leefstijl aan te passen, je hormonen vóór in plaats van tegen je kan laten werken? We gaan in op de werking van de cyclus en op welke manieren je klachten kan voorkomen en bestrijden. Zo worden je hormonen je bondgenoten in plaats van een blok aan het been.

– Oratoriënhof, Mechelsestraat, 3000 Leuven op woensdag 1 maart

– Zaal Molenborre Halle, Molenborre 12A op woensdag 15 maart

– Kantoor Solidaris Liedekerke, Stationsstraat 1 op woensdag 29 maart

Overgang en menopauze uit de taboesfeer

Anno 2023 weten nog heel weinig vrouwen wat hen te wachten staat: wat is dat eigenlijk, de overgang? En wanneer zit je in de menopauze? En is dat dan echt het begin van het einde? We gaan in op wat er gebeurt met je lichaam en wat het met je doet op mentaal, emotioneel en relationeel vlak.

– Oratoriënhof, Mechelsestraat, 3000 Leuven op woensdag 26 april

– Zaal Molenborre Halle, Molenborre 12A op woensdag 10 mei

– Kantoor Solidaris Liedekerke, Stationsstraat 1 op woensdag 24 mei

Goed in je vel met voeding en leefstijl

We bekijken hoe het lichaam functioneert en welke stoffen daarvoor nodig zijn. Wat is dat precies, voedzame voeding en wat heb je echt nodig? We bekijken hoe je jezelf tot op celniveau kan verzorgen met de juiste voedingsmiddelen, leefstijl en beweging.

– Oratoriënhof, Mechelsestraat, 3000 Leuven op woensdag 6 september

– Zaal Molenborre Halle, Molenborre 12A op woensdag 20 september 

– Kantoor Solidaris Liedekerke, Stationsstraat 1 op woensdag 4 oktober