Zorg en hulp aan huis

Welke hulp kan je thuis inschakelen? 

Met kleine of grotere vormen van ondersteuning kan je vaak nog lang in je eigen woning blijven. Er kan soms meer dan je denkt.  

Wordt het moeilijk om alles alleen te doen in het huishouden? Kan je als mantelzorger hulp gebruiken bij de zorg voor iemand met dementie? Is iemand die ’s nachts een oogje in het zeil houdt veiliger? Daarvoor kan je een beroep doen op verschillende diensten die je ondersteunen. 

Hulpmiddelen en personenalarmsysteem

Hulpmiddelen kunnen je woning veiliger en comfortabeler maken. Maar ook – op het eerste gezicht simpele – trucjes, zoals geheugensteuntjes, helpen bij dementie. In een later stadium kunnen aanpassingen in je huis een wereld van verschil maken. Een ergotherapeut kan je daarbij het beste helpen.  

Start met kleine ingrepen 

Het kan zijn dat je bepaalde aanpassingen moet doen in je woning. Dat hoeven niet meteen grote verbouwingswerken te zijn. Je kan zelf aan de slag met kleine zaken. Vraag gerust aan je naasten of mantelzorger om je daarbij te helpen. 

Zorg voor voldoende overzicht in je vertrouwde omgeving: 

  • Berg spullen op een logische en herkenbare plek op. 
  • Gebruik pictogrammen om ruimtes (bijvoorbeeld het toilet) en opbergplaatsen aan te geven. Zo vind je alles makkelijk terug. 
  • Hang een memobord op voor je dagindeling en afspraken. 
  • Hang een klok goed in het zicht, zodat je altijd weet hoe laat het is. Zo wordt het makkelijker om je te oriënteren in de tijd.  
  • Zet je favoriete zetel op een plek waar je de kamer goed kan overschouwen en naar buiten kan kijken.  

Meer weten over welke kleine aanpassingen je thuis kunnen helpen als je dementie hebt? Neem een kijkje op de website van onze Medishop of maak een afspraak met een ergotherapeut

Personenalarm 

Heb je al gedacht aan een personenalarm? Daarmee schakel je eenvoudig hulp in bij een noodgeval. Met 1 druk op de knop sta je rechtstreeks in contact met een alarmcentrale. Je kiest tussen verschillende alarmen, voor thuis en onderweg. 

  • personenalarm voor in je woning – met hals- of polszender 
  • personenalarm voor onderweg (alarmknop) – om de hals (eventueel met polszender) 
  • personenalarm voor onderweg (polshorloge) – om de pols   

Een personenalarm voor onderweg heeft een gps-tracker. Het is een uitermate belangrijk hulpmiddel voor mensen met dementie die soms dwalen. Dankzij de gps weet de zorgcentrale meteen waar iemand zich bevindt.  

Onze diensten kunnen helpen bij de aanvraag en het gebruik van een personenalarm. Alle informatie over een personenalarmsysteem

Woningaanpassingen bij dementie 

Bij dementie veranderen je behoeften, dus ook je woning moet worden aangepast. Het gaat om kleine ingrepen in je woning, zoals de installatie van aangepast licht, anti-slipmateriaal, wandbeugels …  

Maar ook grotere aanpassingen, zoals een traplift installeren, verbreden van deuren, je badkamer aanpassen: ze helpen bij de veranderingen die zich voordoen in je leven.  

Ergotherapeut helpt mensen met dementie 

Het is minder geweten, maar een ergotherapeut kan veel betekenen als je dementie hebt. Ergotherapeuten zijn sleutelfiguren in de begeleiding en het zoeken naar hulpmiddelen en oplossingen die je helpen bij je huishouden, persoonlijke verzorging, ontspanning of om veiliger te wonen.  

Dat kunnen geheugensteuntjes zijn, zoals een medicatiedoosje, hulpmiddelen voor het onthouden van afspraken of het gebruik van pictogrammen op kasten om alles terug te vinden. Maar ook tips om makkelijk je weg te vinden in je eigen huis.  

Een ergotherapeut komt gratis bij je langs en kijkt hoe je comfortabeler kan leven en wonen met de nodige aanpassingen. En geeft de nodige uitleg en leert je hoe je de verschillende hulpmiddelen (juist) moet gebruiken. Neem contact op met ons ziekenfonds om een afspraak vast te leggen met een ergotherapeut.