Waarom is een zorgplanning belangrijk bij dementie?  

Een zorgplanning opstellen kan confronterend zijn. Maar het is belangrijk, want enkel zo ben je zeker dat je zorg helemaal zal verlopen zoals jij het wil.  

Zeker bij dementie en op momenten dat je plots snel achteruit gaat en je expliciete wens niet meer kan uitdrukken, kan voorafgaande zorgplanning een geruststelling zijn. In een voorafgaande zorgplanning schrijf jij je uitdrukkelijke wensen neer en bepaal je hoe je wil verzorgd worden vanaf het moment dat je wilsonbekwaam bent.  

Hoe maak je voorafgaande zorgplanning op? 

Denk eerst goed na over welke medische behandelingen en zorg je wel of niet wil. Praat erover met je familie, vrienden en je (huis)arts. Het is aan te raden om het er met een dokter of zorgverlener over te hebben. Begin met een oriënterend gesprek over je bezorgdheden. Nadien kan je zorgplan concreter worden. Een zorgplan is ook een proces: je blijft werken en aanpassingen doen aan je zorgplan, afhankelijk van je situatie en noden. 

Wilsverklaringen 

Om je voorafgaande zorgplanning concreet te maken, vul je, als je nog zelf wilsbekwaam bent, een aantal officiële documenten of wilsverklaringen in. Dat doe je zelfstandig of samen met je arts of mantelzorger.  

In de wilsverklaring noteer je welke zorg je wel en niet wilt krijgen. Denk aan zaken zoals uitvaartwensen, orgaandonatie... Er zijn verschillende documenten voor verschillende situaties. Je vindt ze allemaal op de website van LEIF

Lees hier meer over de verschillende soorten wilsverklaringen

Zorgvolmacht 

In een zorgvolmacht geef je 1 of meerdere personen de bevoegdheid om jouw wensen uit te voeren in het geval dat je zelf wilsonbekwaam bent geworden. Let op, ook de zorgvolmacht kan je enkel laten opmaken op een moment dat je nog wilsbekwaam bent. Notarissen kunnen een attest opvragen van wilsbekwaamheid als ze vermoeden hebben van het tegendeel. Meestal gaat het in de zorgvolmacht over zaken die te maken hebben met het geld, de woning, inkomsten … Maar je kan er ook persoonlijke zaken in regelen, bijvoorbeeld de keuze van het woonzorgcentrum waar je zal verblijven, welke thuiszorg je wil krijgen … 

Beslissingen over je gezondheid neem je beter op in een wilsverklaring (in plaats van een zorgvolmacht). Bovendien heeft een arts geen toegang tot het register waar je zorgvolmacht is geregistreerd. 

Een zorgvolmacht kan je dus alleen geven op het moment dat je wilsbekwaam bent – ze kan trouwens ook dan al ingaan, als jij dat wenst. Je volmachthebber heeft een belangrijke functie, dus kies iemand die je vertrouwt en kent. Je geeft die persoon geen beslissingsrecht over je levenseinde, maar eerder het recht om jou te vertegenwoordigen in je laatste levensfase. 

Lees hier meer over hoe je een zorgvolmacht opstelt