06-10-2022

Kanker en voeding

Er bestaat geen anti-kankervoeding. Maar je kunt wel op je voeding letten om risicofactoren te beperken. Een evenwichtig voedingspatroon met veel groenten en fruit en rijk aan beschermende voedingsstoffen, granen en vezels is hierbij belangrijk. Daarnaast heeft regelmatig bewegen eveneens een beschermend effect. Probeer ook de consumptie van onder meer alcohol en rood en bewerkt vlees tot een minimum te beperken.

Tot slot is het belangrijk te weten dat overgewicht de grootste risico's inhoudt en een belangrijke uitlokkende factor van bepaalde kankers is.

Kanker en stress

Sommige mensen leggen de link tussen hun ziekte en traumatische gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. Maar over het algemeen duurt het enkele jaren voordat kanker ontdekt wordt. De kanker ontstond dus lang voor deze gebeurtenis plaatsvond.

Het blijft moeilijk om de invloed van psychologische factoren op het genezingsproces te kunnen inschatten. Maar het is zeker belangrijk dat de patiënt door zijn omgeving gesteund wordt in zijn strijd tegen de ziekte. Kanker veroorzaakt immers ook veel psychische pijn.

Kanker en erfelijkheid

Kanker is het gevolg van een accumulatie van beschadigingen of fouten op enkele genen die hun werking verstoren. In bepaalde, zeer specifieke gevallen, worden de mutaties die kanker veroorzaken, doorgegeven aan het nageslacht.  Maar in de meeste gevallen ontwikkelen kankers zich dus zonder enige erfelijke aanleg.

Bovendien hangt veel af van het type kanker, de familiegraad, de leeftijd bij het onstaan van de kanker enzovoort. Ook de levensstijl is van belang. In een familie rokers kan longkanker bijvoorbeeld vaker voorkomen, zowel door het actief als passief roken.

Het is belangrijk om de alarmsignalen van kanker te herkennen, want hoe vroeger het wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

 

Algemene tussenkomsten voor kankerpatiënten

Jouw ziekenfonds komt tussen!