Veelgestelde vragen

Ik was afwezig op de raadpleging, wat moet ik doen?

Indien je het werk niet volledig hebt hervat, ben je steeds verplicht om op consultatie te gaan bij de adviserend arts voor een medische controle.

Ben je niet aanwezig bent op deze controle en kan je geen medische reden opgeven voor je afwezigheid, wordt de betaling van de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid opgeschort. Indien je echter om medische redenen niet op consultatie kunt gaan, moet je een bewijsstuk met vermelding van de medische reden afgeven aan of opsturen naar de adviserend arts.

Waarom dien ik op medische controle te gaan?

De adviserend arts controleert je toestand van arbeidsongeschiktheid. Rond de derde maand van arbeidsongeschiktheid, stuurt hij je een brief waarin wordt gevraagd een recent medisch rapport in te dienen. Het rapport moet gestuurd worden naar het Medische departement (Zuidstraat 111, 1000 Brussel) of uiterlijk overlegd worden tijdens de consultatie bij de adviserend arts.

Na het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid wordt er gesproken van invaliditeit. In dat geval is alleen de Geneeskundige Raad voor Invaliditeit (GRI) bevoegd om de invaliditeitstoestand en de verlenging ervan te erkennen. Dat gebeurt op basis van een door de adviserend arts opgesteld dossier. Voor het einde van je invaliditeitserkenning stuurt hij je een oproep om op consultatie te gaan en een recent medisch rapport voor te leggen.

Moet ik naar de raadpleging komen wanneer ik het werk of de werkloosheid heb hervat?

Indien je het werk niet volledig hebt hervat, ben je steeds verplicht om op consultatie te gaan bij de adviserend arts voor een medische controle.

Alleen als je het werk of de werkloosheid volledig hervat hebt, hoef je niet op consultatie te komen. Bezorg ons in dat geval wel zo snel mogelijk het attest van hervatting dat bewijst dat je het werk of de werkloosheid opnieuw hervat hebt. Dit attest heb je gekregen samen met je erkenning van arbeidsongeschiktheid. Werk je niet voltijds, dan moet je op consultatie komen bij de adviserend arts.

Mag ik op vakantie gaan naar het buitenland als ik een uitkering ontvang ?

Het akkoord van de adviserend arts is niet nodig om naar een van de 27 landen van de Europese Unie en naar Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen of IJsland te gaan. Je moet echter wel kunnen antwoorden op een oproeping voor een medische controle. Je moet dus het ziekenfonds verwittigen bij een verblijf in het buitenland. Hetzelfde geldt voor de landen waarmee een bilaterale overeenkomst is afgesloten.

De personen die naar een land zonder overeenkomst gaan, dienen het voorafgaande akkoord van de adviserend geneesheer te vragen.