Blokken zonder mokken

Printvriendelijke versiePDF-versie
30/11/2017

December is de feestmaand bij uitstek. Voor studenten is het echter ook de maand van de examens (middelbaar) of blok (hogeschool en universiteit). Via onderstaande tips helpen we je alvast op weg naar een vlotte examenperiode.

Voorbereiding is cruciaal

Wil je een last minute paniekaanval vermijden op cruciale momenten? Start dan op tijd met je studiemateriaal op orde te zetten en te structureren. Het kan soms wat tijd vergen om je een weg te banen in alle cursussen, teksten en slides die je moet memoriseren. Het is dus belangrijk om hier op tijd mee te beginnen.

 

Maak een weldoordachte planning

Wees realistisch: te veel op korte tijd inplannen, zorgt alleen maar voor stress. Probeer efficiënt te werk te gaan en las voldoende pauzes in om je batterijen terug op te laden.

 

Las routine in

De blok en examens ... het zijn stressvolle periodes. Probeer daarom voldoende structuur te creëren. Sta rond hetzelfde uur op, neem op vaste tijdstippen een pauze en bepaal een uur waarop je de boeken toedoet.

 

Slaap en ontspanning zijn minstens even belangrijk

Wanneer studenten in tijdsnood zitten, durven ze wel vaker te snoeien in hun vrije tijd en slaap. Dit is uiteraard geen goed idee! Las voldoende rustmomenten in en probeer in deze pauzes te bewegen. Tijdens het studeren zit je immers al voldoende neer. Ook je nachtrust is cruciaal, kruip dus op tijd onder de wol.

 

Creëer een aangename studieomgeving

Maak je omgeving helemaal klaar voor de blok en examens. Probeer alle storende elementen (geluiden, afleidingen ...) te verwijderen, want een rustige omgeving tijdens het blokken is erg belangrijk.

 

Vind structuur in je leerstof

Niet alleen je omgeving moet structuur en rust bevatten, ook de leidraad vinden in je cursussen is belangrijk. Baseer je hiervoor op je inhoudstafel. Deze is immers de kapstok van je leerstof.