Hoe kies je de juiste zonnebril?

Printvriendelijke versiePDF-versie
30/04/2018

Zonnebrillen zijn niet alleen een modeaccessoire. De keuze voor een zonnebril is erg belangrijk, want zonder goede bescherming, kunnen je ogen beschadigd raken.

de index van je glazen

Er bestaan 5 brilcategorieën, gerangschikt van 0 tot 4. Hoe hoger de index, hoe meer de lichtintensiteit verminderd wordt. De glazen met een index van 0 (zeer helder of licht getint) worden aanbevolen voor gebruik in de stad. Meestal volstaat categorie 2 in België. Op het strand kies je best voor categorie 3. Trek je naar de bergen? Aarzel dan niet om categorie 4 te kiezen, omdat de lichtintensiteit daar zeer sterk is. Dergelijke bril mag echter niet gebruikt worden om te rijden.

 

Essentiële UV-bescherming

De kleur van de glazen heeft als enige functie het verminderen van de verblinding. Vertrouw dus niet op de kleur van de glazen om de kwaliteit van je zonnebril te meten. De glazen kunnen erg donker zijn, maar beschermen daarom nog niet tegen UV-stralen. Het dragen van een zonnebril zonder UV-filter is schadelijker dan het niet-dragen van een zonnebril. Als er zon is, zal de pupil immers nog meer uitzetten, vanwege de verduistering veroorzaakt door de getinte glazen. Zo bereiken de UV-stralen rechtstreeks het netvlies.


Daarom is het vooral noodzakelijk om de kwaliteit van de filtratie van schadelijke stralen te controleren. Zonnebrillen moeten het CE-merk dragen, de garantie dat je glazen bescherming bieden. Staat er 'UV 400' of '100% UV'? Dan wil dit zeggen dat je glazen de schadelijke UV-stralen volledig wegfilteren en dus optimale bescherming bieden.

 

de ogen van kinderen

Ogen van kinderen zijn gevoeliger voor licht dan die van volwassenen. Daarom moeten de ogen van kinderen optimaal beschermd worden.